Ε.Κ.Ρ:11 συχνές ερωτήσεις απαντήσεις για επίδομα και ανεργία


Το Ε.Κ.Ρ θέλοντας να λύσει τυχόν απορίες των ανέργων σχετικά με τα επιδόματα παραθέτει τις εξής ερωτήσεις απαντήσεις:

 1)Ποιοι άνεργοι δικαιούνται δίμηνη παράταση (επιδόματος ανεργίας) το Φεβρουάριο;

Όσοι δικαιούνται επιδότηση τακτικής ανεργίας. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι λαμβάνουν βοήθημα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ αλλά και όλοι οι εποχικοί του τουρισμού οι οποίοι βρίσκονται στο ταμείο για 80 ημέρες εφόσον λήγει η επιδότηση μέσα στο Φεβρουάριο, δικαιούνται επιπλέον επίδομα για δύο μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

2)Πόσα είναι τα χρήματα που θα πάρουν για κάθε μήνα;

Για όσους λαμβάνουν τακτικό επίδομα ανεργίας το ποσό αντιστοιχεί σε 399.25€ με προσαύξηση 10% για κάθε προστατευόμενο παιδί. Για όλους όσοι είναι δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, το πόσο είναι 200€. 

3)Το ταμείο ανεργίας μου έληξε το Δεκέμβριο. Πήρα δύο μήνες επιπλέον έως το Φεβρουάριο. Δικαιούμαι ακόμα δύο μήνες επιδότησης;

Όχι δεν μπορείτε να λάβετε δύο συνεχόμενες δίμηνες επεκτάσεις του επιδόματος ανεργίας.

4)Αν είχα πάρει επιπλέον δίμηνη επιδότηση μέσα στο 2020 και στη συνέχεια εργάστηκα και ακολούθως πήρα ταμείο ανεργίας μέχρι τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, δικαιούμαι δίμηνη παράταση;

Σε αυτή την περίπτωση η απάντηση είναι ναι.

5)Εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στον τουρισμό χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν 50 ημέρες ασφάλισης, δικαιούνται επίδομα ανεργίας;

Όχι επίδομα ανεργίας αλλά ειδική αποζημίωση την οποία θα πάρουν από την ΕΡΓΑΝΗ αφού προηγουμένως κληθούν και υποβάλουν μονομερώς σχετική δήλωση. Θα πάρουν το ποσό των 400€ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο με προσαύξηση 50€ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

6)Διατηρείται η ρήτρα επαναπρόσληψης για τους εργαζόμενους στα εποχιακά ξενοδοχεία;

Η απάντηση είναι ναι. Όσοι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό με ρήτρα επαναπρόσληψης έκαναν κατά τη διάρκεια του 2020 μονομερώς δηλώσεις και έλαβαν τα 534 ευρώ και τώρα βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας, διατηρούν τη ρήτρα επαναπρόσληψη και για το 2021. 

7)Αν παρακολουθήσω πρόγραμμα Voucher ανέργων, θα χάσω το επίδομα ανεργίας;

Εάν λαμβάνετε επίδομα ανεργίας τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα Voucher, και αν τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχετε παρακολουθήσει και δεύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα Voucher, τότε δεν θα χάσετε την επιδότηση ανεργίας.

8)Τα προγράμματα Voucher ανέργων περιλαμβάνουν ένσημα για συνταξιοδότηση;

Η απάντηση είναι όχι. Εξασφαλίζει μόνο αμοιβή και υγειονομική περίθαλψη.

9)Οι άνεργοι μπορούν να λάβουν από τον ΟΑΕΔ κάποιο βοήθημα για το ενοίκιο;

Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια παροχή.

10)Μπορεί ένας δικαιούχος του ειδικού εποχικού επιδόματος να κάνει αίτηση τώρα για να το πάρει;

Όχι. Η προθεσμία έληξε στις 30 Νοεμβρίου.

11)Μπήκα στο ταμείο ανεργίας το Νοέμβριο. Έλαβα την πρώτη επιδότηση αλλά δεν πήρα τίποτα άλλο. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Μήπως μέσα στο 2020, έστω και για έναν μήνα έλαβες παράλληλα τα 534€ και το επίδομα ανεργίας; Μήπως έκανες μονομερώς δήλωση για τα 534€ αλλά δεν ήσουν στους δικαιούχους και έλαβες τα χρήματα; Εάν δεν συνέβη ούτε το ένα ούτε το άλλο θα πρέπει να στείλεις ένα e-mail στα κεντρικά του ΟΑΕΔ και ζητάς εξατομικευμένη απάντηση συγκεκριμένα για την περίπτωσή σου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια