Ξεκίνησαν οι πληρωμές για τις αποζημιώσεις ενοικίου Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου


Από αργά το απόγευμα ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια τον περασμένο Νοέμβριο ενώ ξεκινάνε και του Δεκεμβρίου. Τα μειωμένα αυτά ενοίκια υπενθυμίζεται πως ήταν μία κίνηση της κυβέρνησης ώστε να ενισχύσει την κοινωνία για τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως οι συγκεκριμένες πληρωμές αφορούν σχεδόν 100.000 δικαιούχους με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να είναι ιδιοκτήτες που είχαν εκρεμμότητα από πληρωμές του Δεκεμβρίου.

Καθώς οι έλεγχοι και η διασταύρωση των ΚΑΔ είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, αναμένεται όπως και τον προηγούμενο μήνα οι πληρωμές του Δεκεμβρίου να καθυστερήσουν να ολοκληρωθούν. Ενώ ακόμη ένα σοκ ήρθε στους ιδιοκτήτες όταν ανακάλυψαν πως οι επιχειρήσεις που ανοιξαν μετά την 21η Μαρτίου του 2020 και ενοικιάζουν κάποιο χώρο δεν δικαιούνται μείωση για τον Δεκέμβρη.

Για αυτό το μήνα όσες αιτήσεις καταθέσουν οι δικαιούχοι θα ελέγχονται και θα διασταυρώνονται αυτόματα από το σύστημα ενώ οι αποζημιώσεις Δεκεμβρίου προσεγκίζονται στα περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Απαλλαγή και μείωση ενοικίου και τον Μάρτιο

Για πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40% ενώ θα εκδοθεί η απόφαση που θα καθορίζει τους πληττόμενους ΚΑΔ. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται και το Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Μάρτιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου. Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για το Μάρτιο και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από το ενοίκιο των 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ αλλά τα 800 ευρώ που θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό θα είναι αφορολόγητα.

Όσοι εισπράξουν μειωμένα ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.


Πηγή:dikaiologitika

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια