Κως: Αντιδράσεων συνέχεια για το θάνατο του 44χρονου πρόσφυγα


Τη θλίψη της για το τραγικό περιστατικό που συνέβη τη Πέμπτη 25 Μαρτίου στο ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης) της Κω, όταν ένας 44χρονος πρόσφυγας από τη Γουινέα έχασε τη ζωή του, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, εκφράζει η ΥΠΑΤΗ Αρμοστεία του ΟΗΕ, δια του εκπροσώπου της στα Δωδεκάνησα, Ανδρέα Καραγιανόπουλου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

“Υπάρχουν σημεία, όσον αφορά στις συνθήκες και στο χρόνο θανάτου του 44χρονου αιτούντος άσυλο, που πρέπει να διευκρινιστούν, να γίνουν πιο καθαρά”,υποστήριξε ο κ Καραγιαννόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του στις αρμόδιες αρχές και τη βεβαιότητα, ότι θα σχηματιστεί δικογραφία.

Παράλληλα εξήγησε, ότι κάθε άνθρωπος, κάθε πρόσφυγας πρέπει να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη επισημαίνοντας, ότι η Ύπατη Αρμοστεία, που έχει εποπτικό ρόλο στο Κέντρο Κράτησης, έχει επισημάνει τις υπάρχουσες ελλείψεις στις δομές προσφύγων και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης.

Για πολιτική εκμετάλλευση του θανάτου του 44χρονου πρόσφυγα ,από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο σε δήλωση της η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Κω Νέας Δημοκρατίας .

“Χωρίς να ελέγξει στο ελάχιστο τις καταγγελίες της οργάνωσης, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε άκριτα, έσπευσε να γίνει δημόσιος κατήγορος, προσβάλλοντας πρώτα από όλα τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας κάνοντας λόγο για παραλείψεις”, τονίζει η ΤΟ της ΝΔ.

“Την απορία της γιατί ένα κομματικό όργανο αναλαμβάνει να απαντήσει για το θάνατο του 44χρονου πρόσφυγα , αντί για το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής”, εκφράζει η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Κω, ζητώντας απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Ο θάνατος ενός ανθρώπου, ιδιαίτερα μέσα σε μια κρατική δομή, χρήζει πλήρους διαλεύκανσης σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και αυτό απαιτεί το σύνολο της δημοκρατικής κοινωνίας της χώρας μας αλλά και του νησιού μας”, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ .

“Αναληθή” χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα περί των συνθηκών θανάτου του υπηκόου Γουινέας, ο οποίος κρατείτο στο ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών) Κω, η Ένωση Αστυνομικών Βόρειας Δωδεκανήσου .

Στη σχετική ανακοίνωση υποστηρίζει ότι “ο 44χρονος ζήτησε πριν από ενάμισι μήνα ιατρική εξέταση και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κω, όπου εξετάσθηκε και του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, ενώ αιτήθηκε και εξετάσθηκε άλλες 8 φορές με τελευταία αυτή στις 24 Μαρτίου από το ιατρείο του ΠΡΟΚΕΚΑ”.

Η Ένωση Αστυνομικών Βόρειας Δωδεκανήσου συνιστά σε όσους καταγγέλλουν κυβερνητικό ρατσισμό και ολιγωρία των αστυνομικών του ΠΡΟΚΕΚΑ Κω, “να περιμένουν το αποτέλεσμα της νεκροψίας-νεκροτομής καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν και ποινικά υπόλογοι για παρουσίαση ψευδών στοιχείων”.

Πηγή: ertnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια