Προς «πάγωμα» του ΕΝΦΙΑ για δεύτερη διαδοχική χρονιά


Κερδίζει έδαφος το σενάριο «παγώματος» των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Το σενάριο αυτό, προβλέπει την αποσύνδεση της τροποποίησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, ακόμη και αν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Τα επιχειρήματα των υποστηρικτών αυτού του σεναρίου είναι και πολλά. Πρώτον, κρίνεται ότι πρέπει να αποφευχθούν οι «αιφνιδιασμοί» των ιδιοκτητών ακινήτων σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά κατά την οποία συνεχίζεται η μείωση εισοδήματος επί τρεις συναπτούς μήνες μέχρι τώρα. Δεύτερον, η πανδημία δεν επιτρέπει να γίνει σωστή αποτίμηση των ακινήτων.

Από τη στιγμή που η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών δεν θα «συνδεθεί» με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ή τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, δεν θα επηρεαστεί κανείς. Έτσι, θα δοθεί περισσότερος χρόνος για ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Το τρίτο επιχείρημα, είναι τεχνικής φύσεως. Οι φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα είναι περίπλοκες και απρόβλεπτες. Επίσης, αναμένεται ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουλίου. Έτσι, κρίνεται σκόπιμο να μην καταστεί πολύπλοκος και ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για να αποσυμφορηθούν οι φορολογικές αρχές και να καταστεί δυνατή η έγκαιρη αποστολή των ειδοποιητηρίων μέσα στον Αύγουστο.

Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών είναι από μόνη της μια πολύπλοκη διαδικασία. Οι εκτιμητές έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους εδώ και μήνες –καθώς η επικαιροποίηση ήταν προγραμματισμένο να γίνει από πέρυσι- και το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εκτιμήσει ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στις τιμές αυτές.

Η σύνδεση των νέων αντικειμενικών αξιών με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εξίσωση. Διότι το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ πρέπει να «μετρήσουν» τις επιπτώσεις στο ύψος του φόρου από την αναπροσαρμογή και να προσαρμόσουν στη συνέχεια τους συντελεστές ώστε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών. Η πολυπλοκότητα των υπολογισμών είναι ακόμη ένα επιχείρημα υπέρ του να μην ανοίξει αυτή η υπόθεση φέτος.

Μπορούν κάλλιστα να προχωρήσουν οι αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, να δοθεί χρόνος «προσαρμογής» στην αγορά και η αποτύπωση των επιπτώσεων τόσο στους φόρους μεταβίβασης όσο και στους φόρους κατοχής, να γίνει από το νέο έτος.

Πηγή: moneyreview.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια