Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το ηφαίστειο της Νισύρου


Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Δήμος Νισύρου με αφορμή την δημοσίευση φωτογραφιών στα Μέσα Ενημέρωσης από το Ε.Α.Γ.Μ.Ε. που έδιναν την εντύπωση εκδήλωσης ηφαιστειακής ανησυχίας στη Νίσυρο.

Ο Δήμος Νισύρου όπως αναφέρει δεν είχε ενημερωθεί για την επίσκεψη κλιμάκιου της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. αποτελούμενο από επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων αλλά και δεν ήταν αποδέκτης των αποτελεσμάτων των παρατηρήσεων για την εκτίμηση της επικινδυνότητας σε φαινόμενα ρωγματώσεων όπως αναφέρεται στο Δελτίο τύπου της ΕΑΓΜΕ.

Το Δελτίο Τύπου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. αναφέρει ότι “συντηρήθηκαν όργανα σταθμών παρακολούθησης των φυσικό-χημικών παραμέτρων των υδροθερμικών ρευστών στον κρατήρα Στέφανο και στα Λουτρά Νισύρου. Πως είναι δυνατόν να εγκατασταθούν οποιαδήποτε όργανα χωρίς την ενημέρωση του Δήμου; Ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα που πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο; Επιπρόσθετα, ο Δήμος Νισύρου δεν είναι ενήμερος για την τοποθέτηση κάποιου νέου οργάνου στο Αυλάκι.

Η σωστή παρακολούθηση του ηφαιστείου και η τοποθέτηση/συντήρηση οργάνων από τις επιστημονικές ομάδες πρέπει να πραγματοποιείται πάντα σε συνεργασία και ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής και να αποφεύγεται η δημοσιοποίηση επισκέψεων που προκαλούν αναστάτωση στην τοπική κοινότητα της Νισύρου.

Ο Δήμος Νισύρου σε συνεργασία με επιστήμονες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμβάλλει στο συντονισμό της βασικής ηφαιστειολογικής έρευνας στη Νίσυρο, στη λειτουργία των υπαρχόντων δικτύων παρακολούθησης του ηφαιστείου, στη βελτιστοποίηση και μελλοντική επέκταση αυτών, στη διαχείριση ενδεχόμενης ηφαιστειακής κρίσης, αλλά και στη μελέτη της κατάστασης ηρεμίας του ηφαιστείου με συστηματική συλλογή ανάλυση των δεδομένων από τη συνεχή ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς. Στις αρχές του έτους έχουν τοποθετηθεί δύο σεισμογράφοι από το ΕΑΑ και βρισκόμαστε σε επικοινωνία για την τοποθέτηση άλλων δύο σε διαφορετικά σημεία. Για το θέμα του οξού της Παναγίας Σπηλιανής ο Δήμος γνωρίζει την κατάσταση των πετρωμάτων γι αυτό εδώ και ένα χρόνο έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάθεση μελέτης για την αντιστήριξη του και έχει δημιουργήσει κωδικό στον προϋπολογισμό για την εκτέλεση του έργου.

Για τη διάρρηξη στο Λακκί, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΚΠΑ από το 2001 ήταν γνωστά τα εξής και δε συντρέχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος ανησυχίας”.

Πηγή: ert.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια