Μ.Κόνσολας: «Σχέδιο για να αναπτυχθεί η ηλεκτροκίνηση στα νησιά»


Σημαντικές προτάσεις για να αναπτυχθεί η ηλεκτροκίνηση στα νησιά, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι τα νησιά αποτελούν προνομιακό χώρο για να ξεκινήσει η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένο πιλοτικού σχεδίου για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου, μέσα από μια ευρεία διϋπουργική συνεργασία, που θα έχει δύο στόχους:

1ον: Τη δημιουργία ενός πλαισίου για την ανάπτυξη υποδομών σε αυτά τα νησιά.

2ον: Τη διαμόρφωση χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων για να ενισχυθεί η ηλεκτροκίνηση.

Αναφέρθηκε σε ουσιαστικά κίνητρα για τις  νησιωτικές περιοχές, που θα περιλαμβάνουν:

– επιδότηση για την  προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις τουριστικές επιχειρήσεις (έναν κλάδο που περιλαμβάνει ταξί, ξενοδοχεία, επαγγελματικά οχήματα και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων),

– μείωση φόρων για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, επιδότηση αγοράς και δωρεάν θέσεις στάθμευσης,

– κίνητρα και χρηματοδοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη δικτύου σημείων φόρτισης στον αστικό ιστό των νησιών  και στο οδικό δίκτυο, καθώς και για την εγκατάσταση υποδομών επαναφόρτισης σε ξενοδοχεία και σημεία ενδιαφέροντος.

Όπως τόνισε ο κ. Κόνσολας: «μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να αντληθούν πόροι για να καταστούν τα νησιά μας σημείο αναφοράς για την ηλεκτροκίνηση ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια