Σε λειτουργία από σήμερα η πλατφόρμα της προσωρινής εθνικής σύνταξης


Τίθεται σήμερα σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα στο efka.gov.gr και gov.gr για την νέα προσωρινή σύνταξη στο ύψος της εθνικής για περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχους που περιμένουν τη σύνταξη τους εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Οι συνταξιούχοι που αναμένουν την απονομή της σύνταξης τους να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την προσωρινή εθνική σύνταξη ή αλλιώς την προκαταβολή της σύνταξής τους.

Το ποσό της προσωρινής εθνικής θα καταβάλλεται στον επόμενο μήνα από την αίτηση, στην συνέχεια θα ακολουθεί η έκδοση της προσωρινής και τέλος θα βγαίνει η οριστική σύνταξη.

Η νέα ρύθμιση αποσκοπεί στο να μη μείνει κανείς χωρίς κάποιας μορφής σύνταξη με το που κάνει την αίτηση, και κυρίως στο να επιταχυνθεί η απονομή της οριστικής σύνταξης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την πλευρά του e-ΕΦΚΑ οι πρώτες προκαταβολές της σύνταξης που κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ το μήνα θα καταβληθούν με τις συντάξεις Μαΐου, τέλη Απριλίου.

Στην νέα πλατφόρμα οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που περιμένουν έως και 5 χρόνια την έκδοση της σύνταξής τους, θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για την χορήγηση της προκαταβολής. Επειδή η αίτηση θα είναι και υπεύθυνη δήλωση, θα αρκεί για την πληρωμή προκαταβολής και αναδρομικών.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μέχρι την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου, δηλαδή μέχρι 19 Φεβρουαρίου 2021, (εκκρεμείς συντάξεις), θα πρέπει να υποβάλλουν ειδική αίτηση χορήγησης της προκαταβολής, σε ειδική πλατφόρμα.

Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την συνδρομή όλων των προϋποθέσεων και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησης.

ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και IBAN του αιτούντος

ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος, όπου απαιτείται (εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας)

Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια