Μίλησαν με Υπουργείο Εργασίας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου


Σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κ. Στρατινάκη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχϋπαλλήλων Ρόδου Αθ. Σταμούλης ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβούλιου της Ομοσπονδίας.

“Για την κήρυξη των κλαδικών συμβάσεων ως γενικώς υποχρεωτικές υπήρξε δέσμευση πως την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει το Α.Σ.Ε. (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Όσο αφορά τις πληρωμές των παρατάσεων επιδομάτων ανεργίας ξεκαθαρίστηκε πως χθες το πρωί το Υπουργείο Εργασίας έστειλε στον ΟΑΕΔ υπογεγραμμένη την απόφαση του Δ.Σ του Οργανισμού και από τις αρχές της επόμενης βδομάδας ξεκινάει η πληρωμή του επιδόματος στους εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Το ίδιο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές και όσων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Φεβρουάριο.

Όσο αφορά την αναπλήρωση μισθού στο 80% για όλους και εποχικούς και συνεχούς απασχόλησης που είναι σε αναστολή σύμβασης ή πρόκειται να μπουν σε αναστολή σύμβασης το Υπουργείο αρνήθηκε την αναπλήρωση λόγω δημοσιονομικού κενού στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και γιατί δεν γνωρίζει, αν θα συνεχιστεί το μέτρο αυτό και τους επόμενους μήνες.

Την ερχόμενη Τρίτη θα βγει ερμηνευτική εγκύκλιος, που θα αποσαφηνίζει, πως δεν θίγεται το δικαίωμα της επαναπρόσληψης, είτε αν ήταν κάποιος σε αναστολή μονομερώς είτε από τον εργοδότη, επίσης θα ξεκαθαρίζεται η υποχρέωση του εργοδότη, να πληρώσει την άδεια και επίδομα αδείας του 2020 στους εποχικά εργαζόμενους, ενώ θα ξεκαθαρίζεται, πως οι απολύσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα θα είναι άκυρες.

Τις επόμενες 15 ημέρες θα εμφανιστούν τα ένσημα στον ΕΦΚΑ, απελευθερώνοντας έτσι την διαδικασία πληρωμής επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ ενώ ξεκαθαρίστηκε πως όσοι ήταν σε αναστολή σύμβασης δεν θίγεται κανένα δικαίωμα σε επιδόματα λοχείας.

Αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργείου όσο αφορά τα αίτημα να ισχύουν τα 50 ένσημα γι’ αυτούς, που μπαίνουν πρώτη φορά στο επίδομα ανεργίας, επομένως ισχύει η διάταξη των 80 ενσήμων ως προαπαιτούμενο.

Το αίτημα για την επαναφορά του εφάπαξ λόγω 20ετίας, θα ξανασυζητηθεί και θα εξεταστεί αμέσως μετά το τέλος της κρίσης από την πανδημία.

Αρνητική ήταν η απάντηση στο αίτημα της Ομοσπονδίας μας για ένταξη στις ρυθμίσεις, όσων κατηγοριών εργαζομένων δεν έχουν μπει σ΄αυτές ως τώρα λέγοντας, πως το 2020 και η στήριξη δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ αλλά και πως όσοι εργαζόμενοι είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας μέσα στην πανδημία έχουν καλυφθεί”.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια