Mήνας «επανεκκίνησης» ο Απρίλιος –Πότε ξεκλειδώνει η αγορά-Σήμερα ανακοινώνονται νέα πακέτα στήριξης

 


Το «κουμπί» της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ετοιμάζεται να πατήσει τον Απρίλιο η κυβέρνηση με το στόχο την αναθέρμανση των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού που έχουν «παγώσει» εδώ και μήνες.

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης, περίπου 3 δισ. ευρώ που θα ανακοινώσει σταδιακά η κυβέρνηση ανεβάζει τον «λογαριασμό» για το 2021 πάνω από τα 14 δισ. ευρώ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν μόνο οι επεκτάσεις των οριζόντιων μέτρων στήριξης (μηδενικά ενοίκια, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, παράταση επιδομάτων ανεργίας, πάγωμα επιταγών κλπ) για τον Απρίλιο και τις επόμενες ημέρες τα ειδικά προγράμματα επιχορήγησης της εστίασης και του τουρισμού.

Τα self test είναι αυτά που θα ξεκλειδώσουν τα λουκέτα στην αγορά. Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 5η Απριλίου όπου εξετάζεται να ανεβάσει ρολά το λιανεμπόριο. Μένει να φανεί εάν το άνοιγμα θα είναι καθολικό ή σε πρώτη φάση θα γίνει με τη μέθοδο click inside.

Μέσα στον Απρίλιο, αν και μάλλον μετά τα μέσα του μήνα, σχεδιάζεται και το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ. Η εστίαση θα λειτουργήσει στην πρώτη αυτή φάση με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους μόνο με τις απαιτούμενες αποστάσεις ή/ και περιορισμό στον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο Mega επιβεβαίωσε ουσιαστικά πως ισχύει ο στόχος για άνοιγμα της εστίασης μέσα στον επόμενο μήνα, σχολιάζοντας πως ο καιρός βοηθάει στο να απελευθερωθούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Με το νέο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει με «ζεστό χρήμα» 700 εκατ. ευρώ τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν για να ανεβάσουν ρολά και να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Το ποσό της χρηματοδότησης θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική λειτουργία.

Οι επαγγελματίες της εστίασης θα πριμοδοτηθούν με το ποσό των 350 εκατ. ευρώ για τα πρώτα τους έξοδα, ώστε να καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν έπειτα από αρκετούς μήνες αδράνειας.

Όπως λένε οι επαγγελματίες, σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια να «ζεστάνει τις μηχανές» και να πάρει μπροστά και για αυτό το κράτος θα δώσει τα πρώτα χρήματα για να ξεκινήσουν.

Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει το πρόγραμμα «επιχορήγησης πρώτων εξόδων», που θα αφορά σε επιχειρήσεις της εστίασης: Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την ενίσχυση θα είναι να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του το 2020 έναντι του 2019. Το ποσοστό της απαιτούμενης συρρίκνωσης τζίρου υπολογίζεται πως θα καθοριστεί στο 30%, όσο είναι και στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το ύψος της «επιχορήγησης πρώτων εξόδων» που θα καλύπτει τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης για την επανεκκίνηση της εστίασης, θα καθορίζεται ως ποσοστό του τζίρου που έκανε η επιχείρηση σε ένα μήνα κανονικής λειτουργίας.

Στο πρόγραμμα μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ενταχθούν και νεοσύστατες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα όσες θα έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης.

Με αντίστοιχο κονδύλι (350 εκατ. ευρώ) και πάλι μέσω του ΕΣΠΑ θα ενισχυθεί και ο τουριστικός κλάδος με γρήγορες διαδικασίες όπως και στην εστίαση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι δύο καραντίνες.

Το νέο πλέγμα ενισχύσεων για επιχειρήσεις και εργαζομένους για τον Απρίλιο θα περιλαμβάνει αναστολές συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ μηνιαίως, «κούρεμα» 100% για τις κλειστές επιχειρήσεις και 40% για τις πληττόμενες καθώς και των εργαζομένων σε αυτές, με αποζημίωση των ιδιοκτητών με το ποσό των 90 εκατ. ευρώ, αναστολή δόσεων ρυθμισμένων οφειλών, παράταση των επιδομάτων ανεργίας και «πάγωμα» επιταγών.


Πηγή:newsbeast

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια