24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 για την Πρωτομαγιά


Σε 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη, 6 Μάιου 2021 προχωράει η ΑΔΕΔΥ καλώντας ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα σε συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11:00πμ.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ «ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886».

Όπως τονίζει η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.

Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Έλεγχος του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.

Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.

Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Σημειώνοντας ότι «τα παραπάνω συνιστούν ταύτιση της Κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία.

Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των επιλογών της Κυβέρνησης. Η επιθετικότητα και ο κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα.

Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς».

Τη συμμετοχή στην απεργία ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος σημειώνοντας ότι απεργούν για να μην είναι η τελευταία τους απεργία.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία

«ο αριθμός των νόμιμων υπερωριών αυξάνεται, άρα οι εργοδότες μπορούν με πιο ανταποδοτικό για αυτούς τρόπο να μας κρατούν στη δουλειά περισσότερο, χωρίς πια να υπάρχει η προσαυξημένη αμοιβή της υπερωρίας. Δηλαδή οι υπερωρίες θα είναι πλέον πιο συμφέρουσες για τους εργοδότες, παρά για τους εργαζόμενους».

Παράλληλα αναφέρει ότι κάθε επιχείρηση θα μπορεί πλέον να απασχολεί το προσωπικό της 10 ώρες την ημέρα νόμιμα, χωρίς καμία έξτρα αμοιβή «αλλά με την ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ, σε διάστημα 6 μηνών. Δηλαδή να αντισταθμίζονται οι παραπάνω ώρες με ρεπό ή μείωση ωρών. Το κεκτημένο με αίμα 8ωρο θα γίνει μία ιστορική αναφορά».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια