Εστίαση: Πάνω από 21.000 οι αιτήσεις για επιδότηση - Σε στάση αναμονής χιλιάδες επιχειρηματίες


Ξεπερνούν τις 21.000 οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα για το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης.

Δυο κατηγοριών είναι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του ειδικού προγράμματος για την εστίαση. Η εικόνα που δίνουν οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας κάνει λόγο για ένα μικρό ποσοστό τελικών αιτήσεων στο σύνολο των 21.000. Μάλιστα οι τελικές αυτές αιτήσεις φαίνεται να δεσμεύουν δυσανάλογα μεγάλο ποσό.

Ετσι, γίνεται προφανές ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης είναι κυρίως αυτές που έχουν καταφέρει να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για να λάβουν την ενίσχυση, σε αντίθεση με τις μικρότερες που αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Επιπλέον, υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης που τηρούν στάση αναμονής για δύο λόγους: Κάποιοι -κυρίως στα νησιά- δεν γνωρίζουν αν θ' ανοίξουν, λόγω ασαφών ενδείξεων για το τουριστικό ρεύμα. Κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες της εστίασης δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για τις απαραίτητες προμήθειες, καθώς οι προμηθευτές δίνουν μόλις δέκα μέρες πίστωση -υπενθυμίζουμε ότι τα χρήματα της ενίσχυσης καταβάλλονται στους δικαιούχους τέσσερις εβδομάδες μετά την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα.

Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ) παρουσίασε έρευνα (σ.σ.: πραγματοποιήθηκε το διάστημα πριν από την επανεκκίνηση του κλάδου) σύμφωνα με την οποία το 44,1 των επιχειρήσεων εστίασης δεν είχε ταμειακά διαθέσιμα και για το 19,2% αυτών επαρκούσαν για μόλις έναν μήνα.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 14 Μαΐου έως και την Παρασκευή 21 Μαΐου είχαν υποβληθεί 3.151 τελικές αιτήσεις προς τις οποίες θα κατευθυνθεί ποσό 38,2 εκατ. ευρώ ενώ 13.414 αιτήσεις είχαν υποβληθεί προσωρινά και αφορούσαν ποσό ενίσχυσης 60,6 εκατ. ευρώ. Το Σάββατο 22 Μαΐου οι οριστικές αιτήσεις ήταν 3.756 και οι προσωρινές 21.392. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από την επιδότηση εκτιμάται ότι μπορούν να επωφεληθούν περίπου 35.000-37.000 επιχειρήσεις εστίασης σε σύνολο 87.000 επιχειρήσεων του κλάδου.

Η επιδότηση δίνεται σε όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν πτώση 30% του τζίρου τους το 2020 και το μέγιστο ποσό είναι τα 100.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο η πρωτοβουλία «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» καλεί τους καταστηματάρχες του κλάδου να παίξουν κανονικά μουσική από τις εννέα το βράδυ μέχρι και τις δώδεκα παρά τέταρτο σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για την ισχύουσα απαγόρευση.


Πηγή:dikaiologitika

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια