Νέες συστάσεις ΕΜΑ για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca


Δεν θα πρέπει να χορηγείται δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca σε όποιον είχε εμφανίσει αιματολογικές θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τη χορήγηση της πρώτης, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την Παρασκευή.

Πρόκειται για συστάσεις του Οργανισμού προς ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο ΕΜΑ επί των σπάνιων περιστατικών σοβαρών θρομβώσεων που πιθανώς συνδέονται με τον εμβολιασμό (με AstraZeneca) καθώς επίσης και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η επιτροπή φαρμάκων του EMA (CHMP) συνιστά στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας τα εξής:

δεν πρέπει να χορηγεί το Vaxzevria (σ.σ. το εμβόλιο της AstraZeneca) σε οποιονδήποτε είχε θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια αίματος (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, TTS) μετά τη λήψη του εμβολίου,

θα πρέπει να ελέγξει για σημάδια θρομβώσεων σε οποιοδήποτε άτομο έχει χαμηλά αιμοπετάλια εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό,

θα πρέπει να ελέγξει για σημάδια χαμηλών αιμοπεταλίων σε οποιοδήποτε άτομο έχει θρομβώσεις εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό,

πρέπει να διασφαλίζει ότι οι ασθενείς που έχουν θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό λαμβάνουν εξειδικευμένη φροντίδα.

Ο EMA εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις θρομβώσεων από τον περασμένο Μάρτιο και έχει έκτοτε συστήσει και τα δύο εμβόλια να φέρουν μία προειδοποίηση για τέτοια ζητήματα διατηρώντας ωστόσο σταθερή την κρίση του ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων.

Ο EMA ανέφερε επίσης ότι οι εμβολιασθέντες θα πρέπει να παρακολουθούνται για πιθανές ενδείξεις θρομβώσεων ή χαμηλών αιμοπεταλίων για διάστημα τριών εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του AstraZeneca. «Ενώ οι θρόμβοι με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ σπάνιοι, ο EMA εξακολουθεί να συνιστά στους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί για συμπτώματα... έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν έγκαιρη ειδική ιατρική μεταχείριση αν χρειαστεί», ανέφερε ο EMA.


Πηγή:huffingtonpost

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια