Διερωτήθηκε ο Ν.Σαντορινιός για τον εμβολιασμό στην Κω


Ερώτηση σχετικά με τους εμβολιαστικούς στο νησί της Κω, κατέθεσε προς τους Υπουργούς Υγείας και Τουρισμού ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η Ερώτηση που συνυπογράφεται και από την Κατερίνα Νοτοπούλου, Τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επισημαίνει πως για μια ακόμη φορά οι φορείς των νησιών και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης υποχρεώνονται να επισημάνουν στο Υπουργείο Υγείας τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εμβολιασμού στα νησιά της Δωδεκανήσου καθώς και την ελλιπή υγειονομική θωράκισή τους, την ώρα που επίσημα η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την άρση των μέτρων μετακινήσεων για τις 15 Μαΐου, σε μόνο λίγες μέρες δηλαδή.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου σημειώνει πως μετά το χάος των μη εξυπηρετούμενων αιτημάτων για εμβολιασμό που επικρατεί στη Ρόδο και την τραγικά αργή εμβολιαστική διαδικασία στην Κάλυμνο, όπου δεν έχει ακόμη ανοίξει δεύτερο εμβολιαστικό κέντρο, όταν το νησί εισέρχεται για πολλοστή φορά σε καθεστώς σκληρού lock down, μεγάλες καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στην Κω. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πλατφόρμας emvolio.gr (6/5/2021), σε πληθυσμό μονίμων κατοίκων περίπου 35.000, μόνο 3.770 πολίτες έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής και με τη δεύτερη δόση στην Κω. Τα συγκεκριμένα ποσοστά είναι εξαιρετικά μικρά για ένα νησί το οποίο αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς και που η θωράκιση του ντόπιου πληθυσμού και των εργαζομένων στους αντίστοιχους τουριστικούς κλάδους θα αποτελέσει κομβικό παράγοντα για την προσέλκυση επισκεπτών. Όπως μάλιστα σημειώνει ο Σύλλογος Ξενοδόχων Κω, αναφέρει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, το αμέσως επόμενο διάστημα η Κως πρόκειται να υποδειχτεί και εκατοντάδες εποχικούς εργαζόμενους, από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα ζητήσουν να εμβολιαστούν στο νησί, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα το φόρτο της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Παράλληλα, όπως τονίζει στην Ερώτησή του, σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στην ετοιμότητα του νησιού για την κάλυψη των αναγκών των επισκεπτών και του έκτακτου εποχικού προσωπικού σε διαγνωστικά τεστ, αφού οι υποστελεχωμένες τοπικές δομές θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στην τήρηση των απαιτούμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολιάζει τέλος πως οι Οικονομίες των νησιών της Δωδεκανήσου βασίζονται έως και κατά 90% στον Τουρισμό και ο κύκλος εργασιών τους χαρακτηρίζεται από την εποχικότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα στοιχεία του 2016, όπου το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη προσέφεραν ποσοστό άνω του 24% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού (4,168 δισ. ευρώ και 4,113 δισ. ευρώ αντίστοιχα). Παρόλα αυτά όμως, ως συνέπεια της τραγικής επέλασης της πανδημίας και στη χώρα μας, το περασμένο καλοκαίρι, με την ισχνή τουριστική κίνηση και τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα, τα νησιά της Δωδεκανήσου εισήλθαν σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και κοινωνικού και οικονομικού μαρασμού, της τάξης ακόμη και άνω του 78%.

Η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αρκεστεί σε υποσχέσεις και επικοινωνιακά σχέδια, ενώ τα συναρμόδια Υπουργεία προχωρούν συνεχώς σε δηλώσεις πως η φετινή σεζόν αναμένεται να επιστρέψει τον κλάδο του επισιτισμού και τουρισμού, αλλά και τα ίδια τα νησιά μας, στις ράγες της «ανάπτυξης». Δυστυχώς όμως, όπως καθημερινά διαπιστώνεται ούτε σχέδιο, ούτε ικανοποιητικές πολιτικές εφαρμόζονται ώστε να οχυρωθούν τα νησιά μας, οι νησιώτες μας και οι παραγωγικοί κλάδοι που στηρίζουν την τοπική και εθνική Οικονομία.

Τα αρμόδια Υπουργεία, υπογραμμίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, οφείλουν, έστω και υπό την πίεση της έναρξης της τουριστικής περιόδου, να αναγνωρίσουν την αδήριτη ανάγκη για λήψη συντονισμένων και κατά προτεραιότητα ενεργειών με στόχο τη διευκρίνιση και εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την οχύρωση με υγειονομικό προσωπικό των δομές υγείας των νησιών (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες ΕΟΔΥ, κα) και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού ρυθμού των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό, όπως και των ίδιων των νησιωτών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια