Οργή των ξενοδόχων κατά του υπουργείου Εργασίας


Διάχυτη οργή για την δεδηλωμένη βούληση του υπουργείου Εργασίας να κηρύξει υποχρεωτική την Εθνική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που υπέγραψαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), επικράτησε στην χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των ξενοδόχων. Το κλίμα που επικράτησε ήταν αγωνιστικό και υπήρξε έντονη απογοήτευση για την πλήρη αγνόηση της ΠΟΞ  στην επέκταση της ΕΚΣΣΕ…

Η έκτακτη ΓΣ της ΠΟΞ, υπό την προεδρία του προέδρου Γρηγόρη Τάσιου και με την συμμετοχή του προέδρου του ΞΕΕ Αλέξανδρου Βασιλικού και του προέδρου του ΣΕΤΕ, αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει η ηγεσία της σε άμεση διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του Τουρισμού, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες από την πλευρά της ξενοδοχίας για την σεζόν και να προχωρήσει και σε καταγγελία της ΕΚΣΣΕ αν δεν υπάρξει ανταπόκριση.

Μάλιστα εκτός από το υπουργείο Εργασίας θα υπάρξει κρούση και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν ξέφυγε από τα “βέλη” των ξενοδόχων.

Και βέβαια στην αρχή της σεζόν η διαμόρφωση ενός εκρηκτικού κλίματος, με απόλυτη ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, δεν “προαναγγέλει” θετικές εξελίξεις…

Ενδεικτική είναι η “περιγραφή” της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΞ, ως ακολούθως: “Η επέκταση της ισχύος της εκσσε για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας προωθείται με τρόπο κυριολεκτικά απαξιωτικό για την Π.Ο.Ξ. και τα 70 χρόνια ιστορία της, παραβλέποντας παράλληλα, όχι μόνο το γεγονός πως σε σχέση με το χρόνο υπογραφής της εκσσε οι συνθήκες για τον ξενοδοχειακό κλάδο λόγω της εξέλιξης της πανδημίας έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω και οι ελπίδες για μια σαιζόν που θα πλησιάσει το 50% του 2019 έχουν εξανεμισθεί, αλλά και  τις τεράστιες διαφοροποιήσεις σε επιχειρήσεις και προορισμούς που προκαλεί η κρίση του Covid-19, οι οποίες καθιστούν αντικειμενικά αδύνατη την οριζόντια εφαρμογή της εκσσε”.

Μεταξύ των αιτημάτων της ΠΟΞ, περιλαμβάνονται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή, η παράταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας για μεν τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία μέχρι τις 31-12-2021, για δε τα εποχικά ξενοδοχεία μέχρι τις 31-10-2021, η παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (για όλα τα ξενοδοχεία συνεχούς και εποχικής λειτουργίας) με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών έως τις 31-12-2021 και εφαρμογή του στα εποχικά ξενοδοχεία και τον Ιούνιο του 2021, η κατά την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών μη συνυπολογισμός του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, που αποτελεί δάνειο, η παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας) για 5 – 7 χρόνια και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι υπήρξαν και “φωνές προβληματισμού” για το άνοιγμα των ξενοδοχείων, υπό τις δεδομένες συνθήκες…

Πιο προωθημένη ήταν η θέση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, η ηγεσία της οποίας ζήτησε την άμεση καταγγελία της ΕΚΣΣΕ σαν απάντηση στην απαξιωτική στάση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Ο γενικός γραμματέας της ΕΞΡ Κώστας Μηνέττος, είπε στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: “Η πλήρης απαξία που επέδειξε το υπουργείο Εργασίας, αγνοώντας απολύτως την ΠΟΞ, δεν ταιριάζει σε έναν κλάδο που στήριξες την εθνική οικονομία στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και που επιδεικνύει πάντα ωριμότητα, διασφαλίζοντας τις εργασιακές συνθήκες. Τα μέτρα στήριξης που ζητάμε ήταν προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, που αυτονοήτως πρέπει να γίνουν πράξη. Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε την άμεση καταγγελία της ΕΚΣΣΕ”.

Ξενοδοχειακή πηγή σε δηλώσεις της “έδειξε” την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατηνάκη, ως υπεύθυνη για την απαξιωτική στάση απέναντι στην ΠΟΞ και την μεθόδευση, παρά την συμφωνία στην  διαμεσολάβηση, περί του αντιθέτου.

Μάλιστα η κα. Στρατηνάκη στην παρουσίαση του υπουργού Εργασίας για το εργασιακό νομοσχέδιο, απαντώντας στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ για το θέμα της σύμβασης και το ενδεχόμενο καταγγελίας της ή μη υπογραφής νέας, η γενική γραμματέας απάντησε ότι “…η κοινωνία θα κρίνει τους ξενοδόχους”.

Πηγή: money-tourism.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια