Πού πρέπει να πετάμε τα απόβλητα των self test, γιατί είναι επικίνδυνα


Επικίνδυνα είναι τα απόβλητα από τα self test κορονοϊού, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να τα πετάμε στα σκουπίδια ή την ανακύκλωση, καθώς «αυτό εγκυμονεί κινδύνους για το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου».

Η διαχείριση των αποβλήτων από τα self tests που πραγματοποιούνται τουλάχιστον μια με δύο φορές την εβδομάδα από εκατομμύρια μαθητές, εκπαιδευτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους αποτελεί νέο πρόβλημα, σύμφωνα με το Mega.

«Τώρα, τα εκατομμύρια τεστ δημιουργούν πρόβλημα. Δεν το πετάμε στην ανακύκλωση και για τα σκουπίδια τίθεται ένα θέμα, γιατί το υγρό που περιέχει επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου» ανέφερε ο Πέτρος Σαμαράς, καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

«Δεν πρέπει να το πετάμε στον κάδο. Θα πρέπει να γίνεται περίπου ίδια διαχείριση όπως στα φαρμακεία με τα ληγμένα φάρμακα. Θα μπορούσαν να υπάρχουν και συγκεκριμένα σημεία διάθεσης, με ειδικούς κάδους» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Στο φύλλο οδηγιών που συνοδεύει το self test αναγράφεται με μικρά γράμματα και στο τέλος του κειμένου: «Απορρίψτε όλα τα δείγματα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ως βιολογικά επικίνδυνα απόβλητα».


Πηγή:dikaiologitika

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια