Τέλος στα μειωμένα ενοίκια από τον Ιούνιο


Τέλος σε πάσης φύσεως επιδότηση και «κούρεμα» ενοικίων βάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς όπως όλα δείχνουν ο Μάιος είναι ο τελευταίος μήνας που ιδιοκτήτες και ενοικιαστές θα έχουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια. Αντίθετα, το μέτρο των μηδενικών ενοικίων για τις κλειστές επιχειρήσεις θα συνεχιστεί όσο θα διαρκούν τα υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα.

Το βέβαιο είναι ότι και για το μήνα Μάιο, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή θα συνεχίσουν να πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο στο 60%. Το μέτρο και αυτό το μήνα ισχύει για την κύρια κατοικία των εργαζομένων και την κατοικία του παιδιού που σπουδάζει σε άλλη πόλη από τον τόπο μόνιμης διαμονής.

Ως εκ τούτου και αυτό το μήνα πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Ωστόσο, ειδικά για το μήνα Μάιο, το μέτρο θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες επαναλειτούργησαν τον Απρίλιο.

Χωρίς την επιβάρυνση του ενοικίου θα είναι για αυτό το μήνα και οι επιχειρήσεις οι οποίες ανέβασαν ρολά το Μάιο, όπως αυτές της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Αντίστοιχα, μηδενικά ενοίκια έχουν και τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές και οι παιδότοποι, καθώς παραμένουν κλειστά με κρατική εντολή.

Μειωμένο ενοίκιο στο 60%, για την κύρια κατοικία ή την κατοικία του παιδιού που σπουδάζει μακριά από την κύρια κατοικία του, θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Αντίθετα, το 100% του ενοικίου θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις που λειτουργούσαν τον Απρίλιο, αλλά ανήκουν στη λίστα των πληττόμενων, με αποτέλεσμα να πλήρωσαν τον προηγούμενο μήνα κουρεμένο κατά 40% ενοίκιο.

Καταβολή αποζημίωσης

Οριστικές αποφάσεις για το καθεστώς που θα ισχύσει το επόμενο διάστημα αναμένονται τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξει την ειδική πλατφόρμα προκειμένου οι οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια.

Όπως έχει συμβεί και στις προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, απαραίτητες προϋποθέσεις για τους δικαιούχους αποζημίωσης είναι:

α) Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

β) Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

γ) Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

δ) Ο μισθωτής-επιχείρηση να είναι κατά περίπτωση δικαιούχος απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του συνολικού μισθώματος ή του 40% του συνολικού μισθώματος.

ε) Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας/ναυτολόγησης, του μισθωτή ή συζύγου/έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης.

στ) Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας, ενός τουλάχιστον γονέα με τέκνο-εξαρτώμενο μέλος το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια