Εντατικοί έλεγχοι για μάσκες και αποστάσεις από σήμερα-Ομάδα κρούσης για τα νησιά-Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ


 Την αιφνίδια έξαρση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της καταστρατήγησης των μέτρων προστασίας από τους ιδιοκτήτες των καφέ και των εστιατορίων αλλά και τους πολίτες επιχειρεί να προλάβει η κυβέρνηση στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα εγρήγορσης και πιστής τήρησης των κανόνων αυτοπροστασίας σε μία στιγμή που οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα φάνταζε καταστροφικό τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία που βγήκε από τον «πάγο» μετά από μήνες καταπίεσης.

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός με παρέμβασή του ξεκαθάρισε ότι «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», ζητώντας από όλους να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και ειδικά από τους επαγγελματίες της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών. «Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία, η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπαράζ ελέγχων για μάσκες και αποστάσεις

Εντατικοποιούνται από σήμερα οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ και τα ειδικά κλιμάκια τόσο στους δρόμους, όσο και στα καταστήματα της εστίασης για τη σωστή χρήση της μάσκας, το όριο πελατών και αποστάσεων, την αποκλειστικότητα χρήσης των εξωτερικών χώρων, την τήρηση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και της απουσίας μουσικής σε εστιατόρια και καφέ. Τα πρόστιμα θα πέφτουν «βροχή» στους παραβάτες, προκειμένου να καταστεί ξεκάθαρο σε όλους, ότι οποιαδήποτε χαλάρωση θα αποβεί μοιραία για τη δημόσια υγεία.

Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται και σε ΙΧ, με τους αριθμούς των επιβατών να παραμένουν οι ίδιοι: 4 άτομα στα ΙΧ, με υποχρεωτική μάσκα όταν δεν είναι οικογένεια και 2 άτομα στα ταξί.

Σαρωτικοί θα είναι και οι έλεγχοι στην εστίαση, καθώς πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι πελάτες γίνονται δεκτοί μόνο σε εξωτερικούς χώρους και πρέπει να είναι καθήμενοι και όχι όρθιοι.

Οι αποστάσεις στα τραπέζια πρέπει να είναι από 0,70 έως 1,70 εκ. / 6 άτομα, ενώ αν κάποιος θέλει να σηκωθεί από το τραπέζι θα πρέπει να φοράει τη μάσκα του.

Η λειτουργία των ημιυπαίθριων χώρων θα γίνεται χωρίς κλιματιστικά.

Το σχέδιο για την αποφυγή νέου κύματος

Με το άνοιγμα του τουρισμού, τους μαζικούς εμβολιασμούς, το τείχος ανοσίας που χτίζεται καθημερινά και με σύμμαχο τον καλό καιρό επιχειρείται από την κυβέρνηση, οι πολίτες να περάσουν ένα «ανέφελο» καλοκαίρι. Και μπορεί πάντα στο τραπέζι να υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε περίπτωση αναζωπύρωσης των κρουσμάτων, ωστόσο εκτιμάται ότι με τη σημαντική αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, τα προληπτικά τεστ και τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που πρέπει να τηρούμε πιστά, θα αποφευχθεί ένα πιθανό τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ομάδα κρούσης για τα νησιά – Ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια

Την ίδια ώρα, τη δημιουργία «ομάδας κρούσης» που θα αποτελείται από εθελοντές οι οποίοι θα έχουν ως αποστολή τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Αναφερόμενος στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» επισήμανε ότι οι εθελοντές θα προέρχονται από την ηπειρωτική χώρα και θα μεταβαίνουν στα 19 μεγαλύτερα νησιά προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού. Παράλληλα, από την προσεχή Παρασκευή, 21 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

«Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία για τους 35-39 και 30-34» συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας.Πηγή:newsbeast

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια