Άρση lockdown: Τέλος τα sms από 14 Μαΐου, απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30 - «Ανοίγουν» οι μετακινήσεις


Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, προχώρησε σε ανακοινώσεις για την άρση του lockdown. Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις, πώς θα πάμε στα νησιά, αλλάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στα 2.489 κρούσματα σήμερα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ, ενώ ανακοίνωσε την άρση αναστολής των κανονικών αδειών σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Πρωτοβάθμια Υγεία.

«Με απόφασή μου και μετά από 6 μήνες προσπάθειας, προχωράμε από αύριο στην άρση της αναστολής κανονικών αδειών του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και της Πρωτοβάθμιας Υγείας».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς στη χώρα μας, αναφέροντας τα στατιστικά στοιχεία και σημειώνοντας ότι πλησιάζουν τα 4 εκατ. οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού αγγίζει το 97%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι πια το 13% του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία», ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα νησιά που ενισχύονται τα εμβολιαστικά κέντρα τους ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα «covid free».

Σκέρτσος: Δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, η πρόβλεψη για τους εμβολιασμούς

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος παρουσίασε κάρτες με στοιχεία που δείχνουν πως η σταδιακή άρση των περιορισμών το τελευταίο διάστημα δεν αύξησε τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα, ενώ έκανε λόγο για συνεχή αποκλιμάκωση των νέων μολύνσεων τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα οφέλη των self tests για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Όπως τόνισε, ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 8.000.000 δωρεάν self tests, από τα οποία προέκυψαν 11.532 θετικά κρούσματα, τα οποία εφόσον στην πλειοψηφία τους αφορούσε σε ασυμπτωματικούς πολίτες δεν θα γίνονταν έγκαιρα αντιληπτά και η διασπορά του ιού θα ήταν μεγαλύτερη στην κοινότητα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα γραφήματα, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι στα τέλη Μαϊου θα έχει εμβολιαστεί το 20% του συνολικού πληθυσμού και με τις 2 δόσεις, ενώ το 35% με τουλάχιστον 1 δόση. Επιπλέον, στο τέλος Ιουνίου, τουλάχιστον το 50% των πολιτών της χώρας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Ο κ. Σκέρτσος απάντησε στο ερώτημα «γιατί ανοίγουμε με τόσα κρούσματα ενώ πέρυσι ανοίξαμε με λιγότερα». Ο ίδιος τόνισε πως φέτος έχουμε εμβόλια ενώ πέρυσι όχι, φέτος κάνουμε χιλιάδες τεστ καθημερινά ενώ πέρυσι πολύ λιγότερα, αλλά και γιατί το ποσοστό ανοσίας έχει αυξηθεί.

Το χρονοδιάγραμμα για την άρση του lockdown

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρεται στις 00:30, ενώ από την 1η Ιουνίου τόνισε ότι τίθεται σε εφαρμογή το «πράσινο» πιστοποιητικό.

Πιο αναλυτικά, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή, 14 Μαΐου, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 00.30, ενώ καταργούνται τα SMS τόσο στο 13033 όσο και στο 13032 (για το λιανεμπόριο). Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν και τα μουσεία.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων: Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Από τις 14/5, το λιανεμπόριο θα λειτουργεί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς το click-in-a shop ή το click away. 

Επιπλέον, στις 17 Μαΐου θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ στις 21 Μαΐου επαναλειτουργούν οι θερινοί κινηματογράφοι και στις 28/5 οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι,

Σχετικά με την εστίαση, ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε, πως για όλο τον Μάιο δεν θα επιτρέπεται η μουσική.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να επιτραπούν οι εκδηλώσεις, το άνοιγμα των μπαρ και οι δεξιώσεις για γάμους, βαφτίσια, με 100 άτομα ως όριο καλεσμένων.


Πηγή:dikaiologitika

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια