Το σχέδιο της κυβέρνησης για μοριακά τεστ στους τουρίστες –Ημερομηνία «κλειδί» η 15η Ιουνίου για νέα ανοίγματα

 


Με ολοκληρωμένο σχέδιο υγειονομικής θωράκισης που αποτελεί τη βάση για την τουριστική επανεκκίνηση επιχειρεί η κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ταξιδιωτικού κοινού και τη φήμη της χώρας μας ως ασφαλούς προορισμού. Κυβερνητικά στελέχη επεξεργάζονται μοντέλα και προχωρούν σε βελτιωτικές κινήσεις με στόχο τη διευκόλυνση της έλευσης των τουριστών δημιουργώντας τις «δικλείδες ασφαλείας» για την άφιξή τους στη χώρα μας, ενώ μελετούν παράλληλα τρόπους για τη διασφάλιση της επιστροφής τους, υπό την έννοια της προφύλαξης έναντι του κορονοϊού και της αναχαίτισης της διασποράς από και προς τις χώρες προέλευσής τους.

Την ίδια ώρα, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της κυβέρνησης, ωστόσο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως τις 15 Ιουνίου, ημερομηνία – κλειδί για νέα ανοίγματα, καθώς όσο προχωρά ο εμβολιασμός τόσο οι πολίτες θα ξανακερδίζουν πίσω τη ζωή τους. Η κυβερνητική εκπρόσωπος ζήτησε υπομονή μέχρι τα μέσα του μήνα για να τηρηθούν τα μέτρα, ενώ αναφερόμενη στην κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας τόνισε ότι αποκλιμακώνονται οι επιδημιολογικοί δείκτες, εξηγώντας πως: «καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, με τη βοήθεια του καιρού και την πρόοδο του εμβολιασμού, βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς μειώνεται τόσο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας».

Το σχέδιο για τα τεστ στους ταξιδιώτες

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα μέτρα προστασίας κατά του φονικού ιού σε χερσαία σύνορα, αεροδρόμια και λιμάνια, καθώς μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες από το εξωτερικό ζητούν να γίνονται PCR τεστ σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στα νησιά.

Δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός τουριστών που θα επισκεφτεί την πατρίδα μας δεν θα είναι εμβολιασμένοι, απαιτείται συντονισμός και αυξημένα αντανακλαστικά, καθώς στα νησιά οι υποδομές τόσο για τα τεστ, όσο και για την νοσηλεία πιθανών περιστατικών κορονοϊού είναι ελλιπείς. Για το λόγο αυτό συζητείται έντονα στο κυβερνητικό επιτελείο το ενδεχόμενο να συγκεντρώνονται όλα τα μοριακά τεστ και να πηγαίνουν στα νησιά που έχουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα. Στη συνέχεια, τα τεστ θα στέλνονται με την πρωινή ή την μεσημεριανή πτήση, θα γίνεται η επεξεργασία τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν τις απαντήσεις οι τουρίστες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μοντέλο Σιγκαπούρης

Ανησυχία και προβληματισμό δημιουργούν τα χερσαία σύνορα, Εύζωνος και Προμαχώνα καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει πως δεν θα εισέρχονται τουρίστες θετικοί στον κορονοϊό. Για το λόγο αυτό στο στόχαστρο βρίσκονται τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα «μαϊμού» τεστ, ενώ έχει ήδη συζητείται το μοντέλο της Σιγκαπούρης, δηλαδή η διενέργεια ενός τεστ αναπνοής που γίνεται όπως το αλκοτέστ και δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα λεπτό με ποσοστό επιτυχίας 90%.

Τα σενάρια για μάσκα και απαγόρευση κυκλοφορίας

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για περαιτέρω χαλάρωση το μέτρων, παρότι μετά τις 15 Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ληφθούν αποφάσεις για αλλαγές στη χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και στο ωράριο της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει κατά μισή ή μία ώρα αργότερα, από αυτό που ισχύει σήμερα, δηλαδή είτε στη 1:00 τη νύχτα είτε στη 1:30 ή αν προχωρήσει σημαντικά ο εμβολιασμός να αρθεί εντελώς το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και για το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης. Και μπορεί να μην υπάρχει ακόμα χρονοδιάγραμμα, ωστόσο όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης θα πάει προς το τέλος του Ιουνίου. Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο από τις 15 Ιουνίου και μετά οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες να μην υποβάλλονται σε self test.


Πηγή:newsbeast

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια