Επικουρικές συντάξεις: Αυξήσεις εως και 257 εύρω περισσότερα το μήνα

 


Στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης μπαίνουν υποχρεωτικά από 1.1.2022 όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι. Ποιοι θα πάρουν αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα. Πως ο ασφαλισμένος θα δημιουργήσει τον ατομικό του κουμπάρα.

Ειδικότερα παρουσιάστηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το νέο σχέδιο νόμου Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για την νέα γενιά που αφορά την νέα επικουρική ασφάλιση και σύνταξη από 1.1.2022. Από τα στοιχεία που παρουσιάζεται εμφανίζεται σημαντική αύξηση των επικουρικών συντάξεων με το νέο σύστημα σε σχέση με τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το 2030 η χώρα μας είναι η πιο γερασμένη της Ευρώπης.


«Παρά τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό εξακολουθεί να μην είναι εναρμονισμενο με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης χωρίς να δίνει επιλογές στους ασφάλιση σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι βάζουμε σε ευρωπαϊκή τροχιά στην επικουρική ασφάλιση.


Έναν ατομικό κουμπάρα που θα τον συνδέσει με την σύνταξη του για να πάρει καλύτερη σύνταξη. Ξεκινάμε από νεοεισερχόμενους 1.1.2022 και από τους νέους μέχρι 35 ετών που θα επιλέξουν να μπουν στο νέο σύστημα»


Ο υπουργός αναφέρθηκε σε 4 σημεία - πλεονεκτήματα για την νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση:

1. Ο νέος ασφαλισμένος θα αποκτήσει έλεγχο στη σύνταξη του. Δεν θα αποφασίζουν άλλοι χωρίς αυτόν.
2. Με τον ατομικό κουμπάρα θα δημιουργηθεί κουλτούρα αποταμίευσης. Έτσι θα γίνουν περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη


3. Το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις.


4. Ενισχύει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αποφεύγοντας "να βάζουν όλα τα αυγά τους στο ίδιο καλάθι". Διευκρινίζοντας τη διπλή εγγύηση για τις επικουρικές συντάξεις καθώς θα υπάρχει στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. "Δεν θα επηρεαστεί καθόλου η σύνταξη των σημερινών ασφαλισμένων.


Παράλληλα υπάρχει αντίστοιχη στήριξη και εγγύηση για τους νέους που θα μπουν στο σύστημα. Έτσι ο νέος θα εισπράξει τουλάχιστον τις εισφορές που εχει καταβάλλει".


Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις είναι μία αναγκαία παρέμβαση που επιβάλλεται όπως είπε ο υπουργός από τις ανάγκες των ανθρώπων, από το δημογραφικό, από ανισορροπία του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και από τις πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.


Τις κύριες κατευθύνσεις του νέου σχεδίου νόμου "Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για την νέα γενιά" για την επικουρική σύνταξη παρουσίασε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.


Ειδικότερα ο υφυπουργός αναφέρθηκε στους λόγους που είναι αναγκαία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που είναι η αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης από 2,6 που ήταν το 2020 θα υποχωρήσει στο 1,7 το 2050.


Αυτό σημαίνει ότι το 2050 1,9εκ. συνταξιούχοι θα μοιράζονται τις εισφορές 3,2 εκ. ασφαλισμένων. Ως αποτέλεσμα προβλέπεται ότι η μέση επικουρική σύνταξη θα μειωθεί από 16% του μέσου μισθού που είναι σήμερα σε λιγότερο από 10% το 2050.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια