Ε.Φτακλάκη: «Επιστρέφουμε στην εποχή των ατομικών συμβάσεων»


Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛΛ, Ελευθερία Φτακλάκη, δήλωσε τα εξής:

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το Ν/Σ που καταθέτει στη Βουλή για τα εργασιακά, νομοθετεί για τον δήθεν εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας με μέτρα αντεργατικά και κυρίως χωρίς κανένα σχέδιο διαμόρφωσης συνθηκών για αξιοπρεπή εργασία και ανάπτυξη μιας υγιούς επιχειρηματικότητας.

Καταργεί εργασιακά δικαιώματα, μας επιστρέφει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων. Αφαιρεί το δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι καταργείται το οκτάωρο.

Αλλάζει την αγορά εργασίας στην κατεύθυνση της απόλυτης ευελιξίας, της μείωσης αποδοχών, της απελευθέρωσης των απολύσεων, της αποδυνάμωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του περιορισμού στο δικαίωμα της απεργίας, γκρεμίζοντας εν μια νυκτί όσα διασφαλίστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τους εργαζόμενους.  

Καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις αντικαθιστά με την ατομική σύμβαση εργασίας, αφήνοντας τον εργαζόμενο στις διαθέσεις του εργοδότη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Επιβεβαιώνει ότι η «ανάπτυξη» για το κυβερνητικό κόμμα σημαίνει απόλυτη ευελιξία των ισχυρών και εκμετάλλευση των αδύναμων, όπου ο παράγοντας εργαζόμενος, ο παράγοντας άνθρωπος, δεν λαμβάνεται υπόψη.

Μετατρέπει το Σ.ΕΠ.Ε. σε μια «a la carte» Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να απεκδυθεί των υποχρεώσεών της για προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Εν κατακλείδι, το νέο Ν/Σ για τα εργασιακά αποτελεί μία τεράστια οπισθοδρόμηση σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων, δικαιώματα που κατακτήθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Αν ψηφιστεί το επίμαχο Σχέδιο Νόμου, τότε η ΝΔ βάζει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στην οπισθοδρόμηση, και στην επιστροφή στον εργασιακό «μεσαίωνα».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Εν τέλει, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια