Μ.Κόνσολας: Πόσο αληθινή είναι η αλλαγή στάσης της Τουρκίας;


Άρθρο δημοσίευσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Κόνσολας σχετικά με την στάση που κρατάει πλέον η Τουρκία στην Ελλάδα.

Αναλυτικά:

Κανέναν δεν ξεγελά η αλλαγή στάσης της Άγκυρας, όπως και οι διαβεβαιώσεις για ένα «ήρεμο» καλοκαίρι στο Αιγαίο, κατά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις Βρυξέλλες.

Η στροφή της Άγκυρας επιβλήθηκε από την πραγματικότητα: από τις σαφείς προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, αλλά και την ανάγκη να ενεργοποιήσει τη λεγόμενη θετική ατζέντα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι:

– Το «ήρεμο» καλοκαίρι δεν πρέπει να αφορά μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο. Θετική ατζέντα στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει με προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Παραβιάσεις και απειλές εναντίον χώρας της Ε.Ε. θα πρέπει να συνδεθούν με κυρώσεις.

– Η λύση των δύο κρατών που προβάλλει η Τουρκία στην Κύπρο, ενδεχομένως να

είναι κίνηση στρατηγικής. Ο στόχος της Τουρκίας είναι να μην φύγει ποτέ από την Κύπρο, να μην υπάρξει ποτέ ένα ενιαίο και πραγματικά ανεξάρτητο κράτος. Η λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι κάτι που δεν ήθελε και δεν θέλει η Τουρκία.

– Η θετική ατζέντα στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας αφορά και στο μεταναστευτικό. Το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, πρέπει να συνδέεται με σαφείς δεσμεύσεις από την πλευρά της Άγκυρας, να μην εργαλειοποιείται το μεταναστευτικό ασκώντας πίεση στην Ελλάδα και εκβιάζοντας την Ευρώπη.

– Το τουρκολυβικό μνημόνιο αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έρχεται σε αντίθεση με όλες τις χώρες που έχουν ζωτικά συμφέροντα, παρουσία στην περιοχή αλλά και με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ελληνική διπλωματία δείχνει προσαρμοστικότητα στις εξελίξεις, εξωστρέφεια και ευελιξία. Δεν προσεγγίζει την Τουρκία και τον διάλογο με φοβικά σύνδρομα. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεσμεύουν, διαχρονικά, κάθε ελληνική κυβέρνηση.

Συζήτηση για την αναθεώρηση διεθνών συνθηκών και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας σε ελληνικό έδαφος, δεν μπορεί να γίνει.

Υπάρχει μία διαφορά: η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Αυτή η διαφορά μπορεί να λυθεί με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Ερντογάν πρότεινε μια απευθείας γραμμή συνομιλίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με το επιχείρημα ότι «δεν χρειαζόμαστε τρίτους». Η Άγκυρα, όμως, πρέπει να γνωρίζει ότι πάντα θα υπάρχουν «τρίτοι» που οφείλει να λαμβάνει υπόψη της, όπως το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε και το Διεθνές Δίκαιο. Το Δυτικό σύστημα ασφαλείας, με αυτούς τους πυλώνες λειτουργεί, με κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια