Έχεις ελικόπτερο και βίλα στην Μύκονο ; Υπάρχει πρόβλημα...


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις με ελικόπτερο, η ειδική αγγελία ΝΟΤΑΜ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. 

Βάσει αυτής, έως τις 27 Ιουνίου, απαγορεύονται οι απο-προσγειώσεις ελικοπτέρων στην Μύκονο, εάν αυτές δεν πραγματοποιούνται είτε στο αεροδρόμιο του νησιού είτε στο μοναδικό ιδιωτικό εγκεκριμένο πεδίο εξυπηρέτησης πτήσεων στην περιοχή Καλαφάτη. 

Επίσης, τα ιδιωτικά πεδία προσγείωσης ξενοδοχείων ή βιλών δεν εξαιρούνται από τους περιορισμούς.

Σύμφωνα με την επιστολή διαμαρτυρίας προς το διοικητή της ΥΠΑ Γ. Δριτσάκο, που κοινοποιείται στον Κ.Μητσοτάκη και τα υπουργεία Υποδομών, Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη κι έχει στη διάθεσή του το moneyreview.gr, οι περιορισμοί που επιβάλει η ΥΠΑ προκαλούν σημαντική οικονομική ζημία από ματαιώσεις προγραμματισμένων και προπληρωμένων πτήσεων. Και με το αεροδρόμιο να εξυπηρετεί ένα ελικόπτερο, ανά ώρα, κυρίως από τις 10:00 έως τις 18:00, δηλαδή οκτώ πτήσεις ημερησίως, όταν, αυτή την περίοδο, η μέση ημερήσια κίνηση αντιστοιχεί σε περίπου 35 πτήσεις, οι εταιρείες που διαθέτουν στόλο ελικοπτέρων ζητούν την απόσυρση της ΝΟΤΑΜ.

Τι αναφέρει η επιστολή

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναφέρουν στο κείμενο διαμαρτυρίας τα εξής:

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε επικίνδυνη και παράνομη ενέργεια, η οποία παρεκκλίνει από τις προβλεπόμενες και ασφαλείς διαδικασίες πτήσεων. Αιφνιδίως και με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε για την έκδοση της από 12/06/2021 ειδικής αγγελίας ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία για την περίοδο από την 13/06/2021 έως 27/06/2021 απαγορεύονται οι απο-προσγειώσεις ελικοπτέρων σε πεδία προσγείωσης στο νησί της Μυκόνου. Εκτός αν αυτές διενεργούνται από και προς τον Αερολιμένα Μυκόνου (LGMK) ή σε αδειοδοτημένα ελικοδρόμια (ενημερωτικά στην Μύκονο τα αδειοδοτημένα ελικοδρόμια είναι όλα ιδιωτικά και συνεπώς δεν μας παρέχουν εξυπηρέτηση), παρακάμπτοντας τις διαδικασίες του άρθρου 12 «Πεδία προσγείωσης ελικοπτέρων» του Π.Δ. 19/2009, όπου αναφέρεται ρητά η μέθοδος χρήσης πεδίων προσγείωσης, μέθοδος η οποία έχει ενσωματωθεί στις εγκεκριμένες διαδικασίες των εγχώριων αερομεταφορέων και αεροπορικών εταιριών.

Η συγκεκριμένη αγγελία, πλήττει σφόδρα και τιμωρεί αδικαιολογήτως όλες τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στον τομέα των αεροπορικών εφαρμογών, ειδικά την προκειμένη στιγμή, μετά από έξι μήνες σχεδόν μηδενικής επιχειρησιακής δραστηριότητας και στην εκκίνηση της τουριστικής περιόδου.

Η αδικαιολόγητη και αιφνίδια καθολική απαγόρευση χρήσης των πεδίων προσγείωσης των οποίων η χρήση είναι καθόλα νόμιμη, σύμφωνα με τα αεροπορικά πρότυπα, τα κανονιστικά άρθρα του ως άνω προεδρικού διατάγματος, καθώς και τις εγκεκριμένες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διαδικασίες των εταιρειών μας, έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια. ‘Εχουμε ήδη υποστεί σημαντική οικονομική ζημία από ματαιώσεις προγραμματισμένων και προπληρωμένων πτήσεων και μετά βεβαιότητας θα ζημιωθούμε έτι περαιτέρω από τις ακυρώσεις των λοιπών προγραμματισμένων πτήσεων, αλλά και από την αδυναμία ικανοποίησης νέων αιτημάτων, που μας αποστέλλονται καθημερινά.

Επίσης, η προαναφερθείσα αγγελία θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του αερολιμένα Μυκόνου, ο οποίος λόγω του μειωμένου χώρου, και της αυξημένης κυκλοφορίας δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ελικοπτέρων (Π/Γ-Α/Γ). Ταυτόχρονα μεγάλη οικονομική ζημιά θα υποστούν οι εταιρείες και το νησί της Μυκόνου εν γένει, δεδομένου ότι το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει, πλήττει και τον τουρισμό του νησιού, καθώς ικανός αριθμός τουριστών επιλέγει για τις μετακινήσεις του ελικόπτερα.

Ενόψει των ανωτέρω και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει διευκρίνηση για τον λόγο έκδοσης της αγγελίας ΝΟΤΑΜ Β/738/21 ζητάμε την άμεση ανάκληση της και απρόσκοπτη υλοποίηση του Π.Δ. 19/2009 καθώς η συνέχιση της εφαρμογής της να είστε σίγουρος ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία, και δυσμενή σχόλια και θα δημιουργήσει άσχημη εικόνα του τουρισμού στη χώρα μας.

Με την ρητή επιφύλαξη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματος μας».

Πηγή: moneyreview.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια