Επιστολή του Δημάρχου Κω για την υγειονομική θωράκιση της Κω


Την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Πολιτείας για την υγειονομική θωράκιση της Κω, την ενίσχυση του Νοσοκομείου με ιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό, ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων και του ΕΚΑΒ, ζητά ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο Δήμαρχος Κω τονίζει ότι τα προβλήματα στελέχωσης του Νοσοκομείου αδικούν την Κω ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητο να έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος με τέτοιες εκκρεμότητες, εν΄ δυνάμει βόμβα στα θεμέλια της τουριστικής οικονομίας μας.

Παρατίθεται η επιστολή:

Αξιότιμε Υπουργέ,

όπως γνωρίζετε πολύ καλά, και από την αναλυτική ενημέρωση κατά την επίσκεψή σας στην Κω τον Ιούλιο 2020, το Νοσοκομείο του νησιού μας, εκτός από την ανάγκη ανέγερσης νέου κτηρίου, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης βασικών υποδομών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Άλλωστε πρόκειται για Νοσοκομείο που προέκυψε από σχεδιασμούς άλλων εποχών, με πολύ μικρότερο μόνιμο πληθυσμό του νησιού και με υποπολλαπλάσιες αφίξεις τουριστών.

Σήμερα η Κως, ποιοτικά αλλά και ποσοτικά, είναι πολύ διαφορετική. Με πολύ περισσότερο πληθυσμό, αφίξεις που στις κανονικές περιόδους φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο τουρίστες, με δυναμική οικονομία και συνεχείς επενδύσεις, που απαιτούν σύγχρονες υποδομές υγείας.

Μέσα σε όλα αυτά, η πανδημία ανέδειξε με ωμό και μερικές φορές «τρομακτικό» τρόπο την πραγματικότητα, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα το τι πρέπει να γίνει άμεσα.

Δυστυχώς όμως, αντί να δούμε ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και του ανθρώπινου δυναμικού, συναντάμε τη δραματική διόγκωση των προβλημάτων με την απομείωση του προσωπικού και μάλιστα σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες.

Ο Δήμος Κω και η τοπική κοινωνία προσφέρουμε τα μέγιστα.

Ως Δήμος, χρηματοδοτούμε εδώ και δύο χρόνια την οικονομική κάλυψη δαπανών των επικουρικών Ιατρών.

Πρόσφατο επίσης παράδειγμα η δωρεά από το Δήμο μας ενός φορητού αναπνευστήρα και ενός συστήματος υψηλής ροής ρινικής χορήγησης οξυγόνου.

Δεν φτάνουν όμως οι τοπικές δυνάμεις.

Στην περυσινή επίσκεψή σας είχατε δηλώσει ότι η Κως μπορεί να γίνει πρότυπο νησί, παράδειγμα για όλες τις άλλες τουριστικές περιοχές.

Το υποστηρίξαμε ως θέση, προσδοκώντας πρακτικές και άμεσες λύσεις.

Διεκδικούμε ακόμα το αυτονόητο. Αυτό που οφείλει η Πολιτεία σε ένα ακριτικό νησί, έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Αυτό που περιμένουμε είναι η υλοποίηση των υποχρεώσεών της και αποτελεσματική στήριξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Πρώτα από όλα με εξοπλισμό, γιατρούς και νοσηλευτές, της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η λειτουργία της οποίας προβλέπεται άλλωστε στον Οργανισμό του Νοσοκομείου και ουδέποτε ενεργοποιήθηκε ή λειτούργησε.

Ζούμε με την πανδημία περισσότερο από χρόνο και τίποτα δεν έγινε σε αυτή την κατεύθυνση.

Αντίθετα βλέπουμε να αποχωρούν γιατροί ειδικοτήτων και να μην αντικαθίστανται.

Αναγκαίες ειδικότητες λείπουν, όπως Πνευμονολόγος, ενώ σημαντικές κλινικές υπολειτουργούν αφού έχουν απομείνει με έναν γιατρό, όπως η Καρδιολογική, η Παιδιατρική, το Μικροβιολογικό και το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα.

Ακόμα και η Παθολογική, που σηκώνει το μεγάλο βάρος της πανδημίας, λειτουργεί με μόλις δύο γιατρούς, στα όρια της εξάντλησης.

Αξιότιμε Υπουργέ,

η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, είμαστε στην έναρξη κρίσιμης τουριστικής περιόδου και δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους σας ζητάμε άμεσα:

- Κάλυψη κενών με μετακίνηση ιατρών από μεγάλα νοσοκομεία.

- Ταχείς διαδικασίες για την πρόσληψη επικουρικών ιατρών, με τριετείς συμβάσεις.

- Πρόσληψη επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού.

- Περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό για διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων, ώστε να επιτευχθεί άμεσα ο εμβολιασμός του πληθυσμού, στοιχείο που κρίνει και την πορεία της τουριστικής περιόδου.

- Ενίσχυση του Τομέα ΕΚΑΒ Κω, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι βάρδιες ενός ασθενοφόρου με έδρα την πόλη της Κω και η λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου, με βάση στο κτήριο του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας.

Η αίσθηση που έχουν οι συμπατριώτες μου είναι ότι παλεύουμε μόνοι στη φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Ας μην αδικείται άλλο η Κως.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν δικαιολογούν καμία περαιτέρω καθυστέρηση.

Θεωρώ αδιανόητο να έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος με τέτοιες εκκρεμότητες, εν΄ δυνάμει βόμβα στα θεμέλια της τουριστικής οικονομίας μας.

Προσδοκώντας σε άμεση παρέμβασή σας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια