Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας


Τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, περιέγραψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα αποφασίσει «με ευαισθησία αλλά και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής.

«Σε λίγο και ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Πολύ σύντομα μετά από αίτημά μου θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή βιοηθικής και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλησα να παραβρεθώ σήμερα στη Βουλή για να υπογραμμίσω τη σημασία του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού covid-19. Τη ξεχωριστή του συμβολή στην προσπάθεια ώστε φέτος ο τουρισμός να ανοίξει πρώτος τον κύκλο της ανάκαμψης για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Καθώς η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή, από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης» επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας με έμφαση πως «Αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοϊό, για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μια πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας. Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε. Η πρόταση της Αθήνας αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να θυμίσω ότι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η Ελλάδα ήταν «από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιήσαμε τα self test. Θέλω να θυμίσω ότι ήταν η Ελλάδα μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες που θέσαμε μαζί από τον περασμένο Μάρτιο την ανάγκη να υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Το αποτέλεσμα ήταν το ταμείο Ανάκαμψης».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε «Φαίνεται η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε δοκιμασίες σε ευκαιρίες. Αφορά συνολικά την τεράστια πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού».

«Η έκδοση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού είναι εξαιρετικά απλή» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, για να επισημάνει πως «Το έχουν αξιοποιήσει περισσότεροι από 230.000 συμπολίτες μας».

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού τόνισε ότι «σε λίγο και ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Πολύ σύντομα μετά από αίτημά μου θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή βιοηθικής και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ωστόσο πως θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις, στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις που μπορεί να έχουν συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι.

«Όπως είπα πριν όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού Διαστήματος να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Και βέβαια ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει για παράδειγμα σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένος συμπολίτες μας. Προτιμώ πάντως το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία παρά να επιβάλλεται σε αυτήν Και για αυτό θα ξανά καλέσω όλους τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα καλούσα, λοιπόν, όλη την αντιπολίτευση να αναλάβει τον δημιουργικό ρόλο που της ανήκει και να συμβαδίσει μαζί με την υπόλοιπη χώρα προς τα μπροστά. Δεν ξεχνώ ότι πέρασε ένας χειμώνας τυφλών καταγγελιών με επικλήσεις ψεύτικων ή και επιλεκτικών στοιχείων. Μια μικρόψυχη αμφισβήτηση, ανοιχτή στην κατηγορία, ότι μετατρέπεται σε υγειονομικό σαμποτάζ. Πότε με το ρίσκο των διαδηλώσεων, όταν ο ιός επέλαυνε, πότε με την υποτίμηση ακόμα και του ίδιου του εμβολίου που αποκλήθηκε θυμίζω μόλις πέρυσι το Νοέμβριο ως εμπόριο ελπίδας που τάχα επινόησε η Κυβέρνηση.

Και ηχούν ακόμα τα λόγια που ήθελαν άπιαστο όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Όταν η χώρα σταθερά ακουμπά σήμερα τους 100.000. Ηχούν ακόμα τα λόγια, οι ανεύθυνες κουβέντες για δήθεν ξεστοκάρισμα εμβολίων. Ο χλευασμός των self test, τα οποία επαναλαμβάνω λειτούργησαν άψογα ή και η ύπουλη διασπορά φημών για μη εγκεκριμένες θεραπείες τις οποίες η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι δεν παρέχει στους πολίτες.

Όλα αυτά είναι γνωστά. Όπως γνωστός βέβαια είναι και ο χλευασμός ακόμα και του ίδιου του πιστοποιητικού Covid ως πιστοποιητικού επιπολαιότητας και ανικανότητας. Αλλά και οι πανηγυρισμοί της Αυγής όταν στην αρχή οι Ευρωπαίοι δήθεν άδειασαν την ελληνική πρόταση. Η συνέχεια βέβαια έδειξε ποιος είχε δίκιο. Ποιος είναι ο ικανός στο γήπεδο της πολιτικής και ποιος ο μίζερος παρατηρητής από την κερκίδα της.

Ας βάλουμε λοιπόν μία τελεία σε αυτά. Αυτά κάποια στιγμή πρέπει να πάψουν, να μας διδάξουν και να μας αλλάξουν γιατί νομίζω ότι το έχετε αντιληφθεί ότι η αντιπολίτευση για την πανδημία γίνεται τελικά αντιπολίτευση στη χώρα. Όλα αυτά πρέπει να μείνουν πίσω μας μαζί με τον κορονοϊό.

Το εμβόλιο της ανοσίας να γίνει αντίδοτο της ανοησίας, καθώς δεν έχουμε περιθώριο για άλλους διχασμούς. Η αντιμετώπιση του ιού με τα καλά της, με τις δυσκολίες της, είναι μία νίκη συλλογική και η γρήγορη ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό είναι μία επιταγή εθνική. Έτσι, κύριε Υπουργέ, η ομόφωνη κύρωση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid μπορεί σήμερα να σημάνει μία νέα αρχή», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.


Πηγή:ergasiakanea

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια