Ε. Κρητικός: Απροστάτευτοι οι δανειολήπτες σε Ρόδο και Κω με τον νέο πτωχευτικό κώδικα


Για “οικονομικό θάνατο” δανειοληπτών που έχουν υποθηκευμένη τη πρώτη κατοικία, λόγω του νέου πτωχευτικού κώδικα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών Ευάγγελος Κρητικός μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

“Ο νέος πτωχευτικός κώδικας αποτελεί το πιο αυστηρό πτωχευτικό πλαίσιο πανευρωπαϊκά και μάλιστα σε μια χώρα γονατισμένη και χρεωκοπημένη”, υπογράμμισε ο κ. Κρητικός εκτιμώντας ότι αυτά που συμβαίνουν σε συνοικίες Ισπανικών μεγαλουπόλεων με πλειστηριασμούς εξπρές, ήδη ξεκίνησαν να παρατηρούνται και στη χώρα μας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κρητικός, “στα Δωδεκάνησα μέχρι τέλος του χρόνου, κυρίως σε Ρόδο και Κω, θα οδηγηθούν στον πλειστηριασμό εμβληματικές ξενοδοχειακές και οικογενειακές επιχειρήσεις”.

“Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία 2.000-2.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις κινδυνεύουν” τόνισε ο κ Κρητικός.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διαδικασία για 450 πλειστηριασμούς και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα και αφορούν σε σπίτια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κάποιες εμβληματικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πολλών δεκαετιών σε Ρόδο και Κω.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας υποστήριξε πως υπήρξαν πλειστηριασμοί που γίνονταν ακόμα και μέσα στο Μάιο, παρά την απαγόρευση.

Αυτή τη στιγμή, συμπλήρωσε ο κ. Κρητικός, “ο δανειολήπτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κώδικα πολιτικής δικονομίας που είναι φιλικός προς τον δανειστή παρέχοντάς του υπέρμετρα δικαιώματα ενώ ο ίδιος ο δανειολήπτης είναι απροστάτευτος. Την ίδια ώρα έχει απέναντι του και το νέο πτωχευτικό κώδικα που διαφημίζεται ως η δεύτερη ευκαιρία ενώ είναι ο πιο αυστηρός σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο”.

Όσον αφορά στην προστασία των ευάλωτων, κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι έχοντες εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ και αποτελούν ένα 8% των δανειοληπτών, ανέφερε ότι δίνεται μεν το δικαίωμα να μένουν στη κατοικία τους για 12 χρόνια με ένα ενοίκιο, αν θελήσουν όμως να φύγουν οφείλουν να πληρώσουν και για τα 12 χρόνια ενώ αν δηλώσουν πρόθεση επαναγοράς θα πρέπει να αποδεχθούν τη τιμή που τους όρισε το fund.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών τόνισε κατηγορηματικά ότι η Ομοσπονδία θα δώσει μεγάλη μάχη και μέσα και έξω από τα δικαστήρια καταθέτοντας μηνύσεις και αγωγές σε όλη την αλυσίδα των εμπλεκόμενων είτε δικηγόροι είναι αυτοί,είτε υπάλληλοι, είτε συμβολαιογράφοι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια