"Εγώ πότε θα γίνω μάνα" - Όταν θέλω κι αν θέλω!

 

Μεγάλος σάλος προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με το σποτάκι Συνεδρίου για την υπογονιμότητα που θα λάμβανε χώρα στην πόλη των Ιωαννίνων. 

Γράφει η Δήμητρα Καρβουνίδου

Με δύο λόγια, στο εν λόγω σπότ παρουσιαζόταν μία γυναίκα, άνω των 40, η οποία αναρωτιόταν "τι έχει κάνει λάθος" και δεν έχει αποκτήσει παιδί, αναφέροντας κι άλλες προτεραιότητες που είχε στη ζωή της (σπουδές, καριέρα).

Στη συνέχεια, τονίζεται στο βίντεο πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί στην δεκαετία των 40, με το όνειρο να απομακρύνεται όσο πλησιάζουν τα πρώτα -ήντα.

Φυσικά, το σποτ του συνεδρίου κυκλοφόρησε στα social media και με ταχύτητα φωτός οι αντιδράσεις ήταν έντονες και δικαιολογημένες.

Η γυναίκα για ακόμα μια φορά παρουσιάζεται υπεύθυνη σε κάτι όμως που δεν ευθύνεται η ίδια. Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα υπάρχει πολλές δεκαετίες τώρα, με το πρόβλημα να εντείνεται από την οικονομική κρίση και μετά, δηλαδή τα τελευταία 12 χρόνια.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το γεγονός ότι η υπογεννητικότητα είναι ένα μείζον θέμα στην Ελλάδα, είναι αδιαμφισβήτητο. Το γεγονός όμως ότι καλείς τους πλέον αναρμόδιους σε ένα συνέδριο, δεν έχει καμία λογική, καμία βάση. 

Στο συνέδριο, το οποίο τελικά ακυρώθηκε, θα μιλούσαν πολιτικοί, Ιερείς, και διάφοροι επώνυμοι της χώρας. Δηλαδή, παντελώς άσχετοι άνθρωποι να μιλήσουν για το συγκεκριμένο θέμα. Φυσικά, το παρών θα έδιναν και γυναικολόγοι, άνδρες στην πλειοψηφία, οι οποίοι, ω τι τύχη, ειδικεύονταν σχεδόν όλοι στις εξωσωματικές. 

Ωστόσο, ένα μείζον θέμα σε αυτή τη χώρα, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως ταμπού, κι όσοι έχουν προσπαθήσει για το αντίθετο, έχουν κατηγορηθεί για ελαφρότητα ηθών, άλλο κι αυτό!

Ως μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, που ήρθε μια πανδημία και ισοπέδωσε τα πάντα, όταν οι μισθοί πολλές φορές δεν φτάνουν ούτε για να συντηρηθεί ένας άνθρωπος, πώς έχεις την απαίτηση να κάνω παιδί; Όταν έχει καθιερωθεί, λανθασμένα, ότι όσο πιο πολλά πτυχία έχεις, τόσο πιο πολλοί θα διαπρέψεις, άρα πρέπει σίγουρα μια δεκαετία να αφιερωθεί στο διάβασμα; Όταν σαν κράτος, αντί να επιδοτείς ένα νέο μέλος της κοινωνίας σου, το χρεώνεις από το πρώτο κλάσμα που γεννιέται;

Στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, και ειδικά στην Σκανδιναβία, οι νέοι γονείς, κυρίως μητέρες, παίρνουν κάποια επιδόματα για να βοηθηθούν τόσο οι ίδιες όσο και τα παιδιά. Ο μονογονεϊκές, δε, οικογένειες, έχουν την πλήρη στήριξη του κράτους και δεν είναι δαχτυλοδεικτούμενες. 

Η θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Μεγάλος ντόρος προκλήθηκε κι από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο συνέδριο, ήταν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Της πρώτης γυναίκας ΠτΔ στη χώρα, η οποία μάλιστα άργησε να αποσύρει την συμμετοχή της, ενώ μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει καν τοποθετηθεί.

Τα ερωτήματα πολλά, δεν ήξερε; Δεν την ενημέρωσε κανείς περί τίνος πρόκειται; Δεν είδε κανείς από τους συνεργάτες της το άθλιο σποτάκι; Το είδαν και είπαν "χμμ τέλειο, ότι πρέπει για το θέμα μας";

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το σποτ, φέρνει τόσο η ΕΡΤ, όσο το ΑΠΕ και το ΕΣΡ. Οι συγκεκριμένοι φορείς, είδαν και ενέκριναν το βίντεο, χωρίς κανείς να πει την παραμικρή κουβέντα. Κι ίσως, αν δεν γινόταν όλος ο χαμός στα social, το συνέδριο να γινόταν κανονικά και το σποτάκι να έπαιζε στον αέρα του κρατικού μας καναλιού για μέρες.

Ψυχολογικός πόλεμος

Στο συγκεκριμένο βίντεο για την προώθηση του Συνεδρίου, ασκείται έντονος ψυχολογικός πόλεμος στις γυναίκες.

Ξέρετε, η ερώτηση "πότε θα κάνεις παιδί", με εκνεύριζε από τα μικρά μου χρόνια και όσο μεγαλώνω, τόσο πιο πολύ με θυμώνει και με θλίβει η ερώτηση αυτή.

Πέρα από το ότι μπαίνουμε σε πολύ προσωπικά ζητήματα, έχετε αναρωτηθεί τι πόνο μπορεί να προκαλέσει, ακόμα κι άθελά σας, μια τέτοια ερώτηση;

Υπάρχουν εκεί έξω χιλιάδες ζευγάρια που μπορεί να προσπαθούν πολλά χρόνια για ένα παιδάκι, κι αυτό να μην έρχεται ποτέ. Για αυτούς, μια τέτοια ερώτηση είναι μαχαιριά στην καρδιά.

Επίσης, υπάρχουν πολλοί εκεί έξω, οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας και το κομμάτι παιδί, όσο κι αν το θέλουν, πρέπει να το ξεχάσουν. Και φυσικά, το θέμα υγείας δεν κάνει διακρίσεις, αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες. Γιατί πρέπει να θυμίζουμε σε έναν άνθρωπο και ότι δεν θα γίνει γονιός, ειδικά αν το θέλει, και την περιπέτεια της υγείας του;

Επίσης, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται σε κάποιους, το θέμα είναι και προσωπικό. Πέρα από τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν, η προσωπική επιλογή πάει πάντα περίπατο στην χώρα μας. Αν κάποιος πει, για παράδειγμα ότι δεν θέλει παιδί, για άπειρους λόγους, αυτόματα κατακρίνεται. Φυσικά, αν το πει γυναίκα, οι περισσότεροι θα την κοιτάξουν σαν εξωγήινη. 

Κι όμως. Είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας, όπως και κάθε άνδρα, να μη θέλει να γίνει γονιός. 

Γιατί, όσο η βαθιά συντηρητική και πατριαρχική κοινωνία μας πιέζει ανθρώπους να τεκνοποιήσουν, επειδή αυτό "επιβάλλει η κοινωνία μας", τόσο πιο δυστυχισμένοι θα είναι οι άνθρωποι που θα έρχοται στη ζωή, επειδή ενδέχεται να κουβαλάνε το βάρος των κοινωνικών πρέπει.

Και, κλείνοντας, ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να επιβάλλει τα θέλω του σε άλλους. Κανένας παπάς δεν μπορεί να μιλήσει για το θέμα αυτό, κανείς πολιτικός, κανένας γιατρός που η δουλειά του είναι να βοηθάει κόσμο να γίνουν γονείς. Πολύ καλά κάνει, αλλά επικεντρωνόμαστε στο ίδιον όφελος στην προκειμένη περίπτωση.

Συν τοις άλλοις, το καθεστώς για τις εξωσωματικές είναι συντηριτικό στην Ελλάδα, κι αυτό ακόμα. Βλέπετε, βάσει νομοθεσίας, μια γυναίκα έχει δικαίωμα στην εξωσωματική μέχρι τα 49 της, μετά αυτόματα είναι για πέταμα μάλλον. Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα έτη είναι περισσότερα ή δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός περιορισμός.

Το 2021, λοιπόν, ας είμαστε ελεύθεροι, όλοι και όλες, να αποφασίζουμε οι ίδιοι για τις ζωές μας και το μέλλον μας, χωρίς να νοιάζει το κράτος και τους δίπλα μας!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια