Μειωμένα ενοίκια: Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις covid


Κλείνει την Τρίτη 15 Ιουνίου η πλατφόρμα στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν τη δήλωση COVID Απριλίου για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Μαΐου (100% και 40%).

Η πληρωμή έγινε προκαταβολικά με βάση τις δηλώσεις COVID του Απριλίου, ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να υποβάλουν έως και την Τρίτη 15/6/2021 τις δηλώσεις COVID για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου.

Συγκεκριμένα όπως συνέβη και τον Απρίλιο έτσι και για τον μήνα Μάιο, μετά την καταβολή της αποζημίωσης, οι ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλλουν τη δήλωση Covid.

Όπως και τις προηγούμενες φορές η δήλωση είναι υποχρεωτική για όλους, καθώς όσοι εισπράξουν αποζημίωση αλλά δεν υποβάλλουν δήλωση θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα.

Το μοντέλο αποζημίωσης ήταν το ίδιο και για τον Μάιο.

Συγκεκριμένα:

«Κούρεμα» 100% είχαν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και σε όσες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% ίσχυε μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Σύμφωνα με την απόφαση ξεκαθαρίζεται ότι για επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές την 4η Ιανουαρίου 2021 λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξής τους από την 4η Ιανουαρίου 2021 και εντεύθεν.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δήλωσε ημερομηνία έναρξης υποκαταστήματος μετά την 4η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνεται υπόψη ο ενεργός κύριος ΚΑΔ υποκαταστήματος κατά την έναρξη του υποκαταστήματος από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως και τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.

Αναφορικά με το καθεστώς που θα ισχύσει τον Ιούνιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί το μέτρο των μειωμένων ενοικίων.


Ωστόσο, βέβαιο θεωρείται ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι σημαντικά περιορισμένος δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της αγοράς λειτουργεί πλέον κανονικά.


Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η μείωση ενοικίου να ισχύσει μόνο για τις επιχειρήσεις για τις οποίες συνεχίζουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, όπως γυμναστήρια, εστίαση με κλειστούς χώρους, εκθεσιακά κέντρα κ.α.

Οι αποζημιώσεις θα προκαταβληθούν με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης για την επέκταση του μέτρου των μηδενικών ενοικίων και τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση για τους δικαιούχους των μηδενικών και μειωμένων κατά 40% ενοικίων.

Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται τον Ιούνιο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και τα γυμναστήρια.

Για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε κούρεμα κατά 40% του ενοικίου για τον μήνα Ιούνιο.

Μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων παιδιών τους.


πηγή:dikaiologitika

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια