Αυλαία για το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος στη Ρόδο


Θετικός ο απολογισμός!

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των φίλων του κινηματογράφου στο νησί μας, που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον το πρόγραμμα  προβολών ταινιών μυθοπλασίας του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (30 Ιουνίου - 4 Ιουλίου 2021). Πρόκειται για μια γόνιμη συνεργασία  του Κινηματογραφικού μας Ομίλου με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας. Και στις 5 ημέρες των προβολών στο θερινό κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ συμπληρώθηκε το ανώτατο όριο επιτρεπόμενης πληρότητας θεατών, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα: τήρηση του προβλεπόμενου αριθμού θεατών, υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός και εκτός του χώρου των προβολών, πειθαρχημένη συμπεριφορά των θεατών αλλά και καθημερινή, ανελλιπή παρουσία ομάδας εθελοντριών του Ερυθρού Σταυρού του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Πριν την προβολή των ταινιών ο υπεύθυνος χειριστής του βιντεοπροτζέκτορα της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρόδου «Θέασις» Λευτέρης Γκοτζογιάννης, είχε ετοιμάσει ολιγόλεπτο βίντεο - αφιέρωμα στον γαλλικό κινηματογράφο με αντιπροσωπευτικές σκηνές από γνωστές ταινίες καθώς και σύντομη παρουσίαση  της ταινίας «προσεχώς». 

Οι ταινίες που προβλήθηκαν ήταν παραγωγές των δύο τελευταίων ετών, ποικίλης θεματολογίας και κινηματογραφικής φόρμας, εκτός από την ταινία του Ζαν - Λυκ Γκοντάρ, παραγωγής τοu 1963, το σενάριο της οποίας είναι βασισμένο στη νουβέλα του Ιταλού συγγραφέα Αλμπέρτο Μοράβια “ll disprezzo” και επιλέχτηκε από τον Όμιλό μας για να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας εμβληματικής κινηματογραφικής δημιουργίας του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Στο τέλος κάθε προβολής ακολουθούσε ολιγόλεπτη αναστοχαστική συζήτηση  με τον συντονισμό τοu Γιώργου Τζεδάκη, αντιπροέδρου  του Δ. Σ. του Ομίλου μας και συντονιστή του κινηματογραφικού εργαστηρίου Cine-Chevalier. Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς “συνομιλούσαν” διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις, ανάλογα με τις προσωπικές προσλαμβάνουσες των θεατών. Άλλωστε ένας από τους κεντρικούς στόχους του κινηματογραφικού μας φορέα είναι η κριτική θέαση και η ενεργοποίηση της κριτικής ικανότητας τοu κάθε θεατή.

Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στην Κυρία Αλίκη Μοσχή, επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας στη Ρόδο, για την πολύπλευρη υποστήριξή της σε όλα τα στάδια της διοργάνωσης τοuΦεστιβάλ. Υιοθετούμε μάλιστα την πρότασή της για μελλοντικές συνεργασίες με το Γαλλικό Ινστιτούτο και τη Γαλλική Προξενική Αρχή στη Ρόδο.

Ευχαριστούμε τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ. για τη στήριξη της εκδήλωσης. Χαιρόμαστε για τις προσπάθειες αναβάθμισης και εξωραϊσμού του Δημοτικού Θεάτρου και του Θερινού κινηματοθεάτρου, προσδοκώντας την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με τον τεχνολογικό εξοπλισμό των εγκαταστάσεων, καθώς και την εξασφάλιση και αξιοποίηση υπαρχόντων χώρων Τέχνης, Γραμμάτων και Πολιτισμού.

Ευχαριστούμε, επίσης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων (Κ.Π.Ε.) -το οποίο στα εκπαιδευτικά του προγράμματα έχει συμπεριλάβει και  προγράμματα Οπτικοακουστικής/Κινηματογραφικής Παιδείας- για την πολύτιμη βοήθεια στην προετοιμασία της εκδήλωσης και βεβαίως το χορηγό επικοινωνίας, το ραδιόφωνο Λυχνάρι καθώς και τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα για την προβολή της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε, τέλος παλαιούς και νέους φίλους και φίλες του κινηματογράφου που μας στήριξαν με την παρουσία τους και ευελπιστούμε να συναντηθούμε ξανά στο μέλλον.

Το κινηματογραφικό μας σωματείο βγήκε ενδυναμωμένο από αυτό το πενθήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ. Αισθανόμαστε ότι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μελλοντικές συνεργασίες με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και την Γαλλική Προξενική Αρχή στη Ρόδο με στόχο κοινές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των ετήσιων Φεστιβάλ 

Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και όχι μόνο. 

Ο Όμιλός μας θα συνεχίζει να εργάζεται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός δικτύου που θα δραστηριοποιείται στην εκπαιδευτική και την ευρύτερη κοινότητα στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, αξιοποιώντας δημιουργικές διαθέσεις προσώπων και συλλογικοτήτων.

Το Δ. Σ. 

τού Ομίλου Cine-Εκπαίδευση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια