Κυβέρνηση: Όλα τα μέτρα στο τραπέζι, μετά την αναζωπύρωση της πανδημίας-Απαγόρευση κυκλοφορίας,απαγόρευση μουσικήςκαι υποχρεωτική χρήση μάσκας


Αναστάτωση και ανησυχία επικρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο της πανδημίας. Η «έκρηξη» του ιικού φορτίου, η αλματώδης άνοδος των κρουσμάτων και η απροθυμία για εμβολιασμό σημαντικού τμήματος της κοινωνίας έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα για την κυβέρνηση, όχι μόνο στη διαχείριση της αντιμετώπισης του φονικού ιού, αλλά και στο κατά πόσο θα είναι απρόσκοπτη η εφαρμογή της πολιτικής που έχει αποφασίσει το επιτελείο Μητσοτάκη για τη δεύτερη διετία της θητείας της.

Αναζητούνται πολιτικές αποφάσεις

Μέχρι τώρα η ηγεσία της κυβέρνησης δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε μια στρατηγική ανάσχεσης του νέου κύματος του κορονοϊού που κάνει απειλητικό την εμφάνισή του, απειλεί το τουριστικό προϊόν της χώρας και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την προσπάθεια υπέρβασης της πανδημίας.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις: Η αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτεί πολιτικές αποφάσεις, και αυτές θα τις πάρει η κυβέρνηση κι όχι οι λοιμωξιολόγοι.

Το μόνο που έχει αποκλειστεί είναι η λήψη οριζόντιων μέτρων και η επιστροφή στην πολιτική των επιδομάτων. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο καθολικό lockdown και η οικονομία δεν αντέχει άλλη αιμορραγία, ειδικά για να «στηρίξει» όσους από επιλογή δεν εμβολιάζονται.

Ολα τα μέτρα στο τραπέζι

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση έχει ξαναβάλει όλα τα μέτρα στο τραπέζι και είναι σε αναζήτηση στρατηγικής:

Ενδέχεται να υπάρξει εκ νέου απαγόρευση μουσικής στην εστίαση,

επιστροφή της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα,

υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ

το επιτελείο Μητσοτάκη φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην επιλογή της όλο και μεγαλύτερης διαφοροποίησης στην αντιμετώπιση εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων.

Υπάρχουν επίσης εισηγήσεις για:

επίσπευση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για μερικές από τις ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς), όπως επίσης και

επαναφορά του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας από νομό σε νομό για τους ανεμβολίαστους.

Πανστρατιά για τον εμβολιασμό

Παράλληλα από χθες η κυβέρνηση ενεργοποίησε τη συνεργασία της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, την Εκκλησία, προκειμένου να αξιοποιηθεί το καλοκαίρι και ως τα τέλη Αυγούστου να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ανεμβολίαστοι για την ανάγκη του εμβολιασμού.

Από την Τρίτη ξεκίνησε το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών από κινητά συνεργεία εμβολιασμού. Ταυτόχρονα αναρτήθηκε η πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον για ανήμπορους να μετακινηθούν συμπολίτες μας.

Τέλος, η κυβέρνηση αναζητά αντίδοτο για την «κακοφωνία» αντιφατικών δηλώσεων που δημιουργούν σύγχυση στην κοινωνία. Η εντολή σε υπουργούς είναι να μην «αυτοσχεδιάζουν» σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, ενώ υπάρχει και ευγενική σύσταση στους λοιμωξιολόγους να μην «ρίχνουν λάδι στη φωτιά»


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια