Εστίαση: Σε εσωτερικούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους λόγω κρουσμάτων, έρχονται ανακοινώσεις, τα σενάρια


Αύξηση κρουσμάτων και ανεμβολίαστοι προβληματίζουν την κυβέρνηση που εξετάζει το ενδεχόμενο να πάρει πίσω μέτρα που έχει ανακοινώσει.

Τα κρούσματα συνεχίζουν να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και κάνουν την κυβέρνηση να επανεξετάζει τα μέτρα που έχει ανακοινώσει.

Η 15η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία, οι εσωτερικοί χώροι καταστημάτων αναμένονταν να ανοίξουν με το καθεστώς των «αμιγών» και «μεικτών» που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του Ιουνίου, μοιάζει ακόμα... μακριά.

Κι αυτό καθώς η «έκρηξη» των κρουσμάτων έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα τα οποία διαχειρίζονται ειδικοί και κυβέρνηση. Τα όσα ανακοινώθηκαν για τους κλειστούς χώρους, είναι πλέον αμφίβολο αν θα εφαρμοστούν, κάτι που πλέον παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του την Κυριακή, ανέφερε συγκεκριμένα: «Μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Αυτό που θα συζητηθεί είναι αν τελικά θα υπάρξουν οι μεικτοί χώροι ή αν θα αποφασιστεί να λειτουργήσουν μόνο οι αμιγείς».

Η πρόβλεψη για «αμιγείς» και «μεικτούς» χώρους μοιάζει πιθανότερο να μη γίνει ποτέ πραγματικότητα, παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε τελικό στάδιο ακόμα και η εφαρμογή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα βοηθούσε τους καταστηματάρχες να διαπιστώσουν αν το πιστοποιητικό εμβολιασμού των πελατών είναι έγκυρο.

Όλα αυτά όμως αποφασίστηκαν με μερικές εκατοντάδες κρούσματα και την πανδημία στην Ελλάδα να έχει τάσεις αποκλιμάκωσης. Αντίθετα την τελευταία εβδομάδα τα ημερήσια κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2.000, τα Νότια Προάστια της Αθήνας χαρακτηρίζονται «πορτοκαλί», σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Κρήτη, ενώ σιγά – σιγά αλλά σταθερά κάνει την εμφάνισή της και η 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος μετάλλαξη Δέλτα που μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα.

Τα σενάρια είναι δύο. Είτε ο διαχωρισμός σε «αμιγείς» και «μεικτούς» δεν θα συμβεί στις 15 Ιουλίου και θα πάει πιο πίσω, είτε θα εγκαταληφθεί εντελώς η λογική των «μεικτών» και δικαίωμα εισόδου σε κλειστούς χώρους από τα μέσα Ιουλίου και μέχρι νεωτέρας θα έχουν μονάχα οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Ποια μέτρα επανεξετάζονται

Στην ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης αναμένονταν αρχικά ανακοινώσεις σχετικά με την υποχρέωση για αρνητικό rapid test κατά την επιστροφή από τα νησιά. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη καθώς παρά το γεγονός πως υπήρξε σχετική εισήγηση από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων εξετάζεται ακόμα η δυνατότητα να ανταποκριθούν τα νησιά σε μια τέτοια απόφαση.


Πηγή:dikaiologitika

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια