Σύσκεψη για την εγκατάλειψη και κακοποίηση ζώων από τον Δήμο


Η σημασία της πρόληψης παραβατικών συμπεριφορών και της απρόσκοπτης συνεργασίας των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία των αδέσποτων ή/ και ανεπιτήρητων ζώων, υπογραμμίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Δ/νσης Πρωτογενή Τομέα Δήμου Ρόδου με δυνατότητα εξ αποστάσεως σύνδεσης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν από τις υπηρεσίες τα θέματα που εκκρεμούν για άμεση επίλυση και συζητήθηκαν τα βήματα που απαιτούνται στον τομέα της πρόληψης φαινομένων ελλιπούς επιτήρησης, εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ιδιαίτερα μετά τη έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που ορίζει τη διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για πρόκληση ζημιάς από ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα (ΚΥΑ 7017/20-04-21).

Για το θέμα της προστασίας ζώων από κακοποίηση η Εισαγγελέας Πρωτοδικών τόνισε ότι σύμφωνα με το νόμο (αρθ. 16, Ν4039/2012) απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου. Πρέπει να πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό για την προστασία των ζώων και την πρόληψη τέτοιων φαινομένων μέσω της παιδείας και ευαισθητοποίησης των πολιτών τόνισε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πρωτογενή Τομέα Δρ. Παναγιώτης Σταμάτης. Η Εντεταλμένη Σύμβουλος κα. Ευδοκία Αποστολίδη–Πάττα ευχαρίστησε τους παρόντες για την συνεισφορά τους και δήλωσε ότι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη για την εύρεση μόνιμων λύσεων ενώ η συνδρομή τους στο έργο των υπηρεσιών θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση χρόνιων θεμάτων.

Προγραμματίζεται προσεχώς νέα σύσκεψη στον Πρωτογενή Τομέα Δήμου Ρόδου με θέμα τη λήψη όλων των προληπτικών μέτρων και δράσεων σε συνεργασία με τη Δασοφυλακή και τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Ρόδου ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση για την αποτροπή φαινομένων ελλιπούς επιτήρησης παραγωγικών ζώων καθώς και εγκατάλειψης ή κακοποίησης κάθε είδους ζώου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Εισαγγελέας Πρωτοδικών αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος και προστασίας Ζώων κα Αιμιλία Μέρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ Φιλήμονας Ζαννετίδης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομία ο Αστυνόμος Β΄ Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πρωτογενή Τομέα Δρ. Παναγιώτης Σταμάτης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ανάπτυξης Πρωτογενή Τομέα η κα. Ευδοκία Αποστολίδη–Πάττα, η Δ/ντρια Δασών κα. Αικατερίνη Μπαλατσούκα, ο Δ/ντης Πρωτογενή Τομέα Δήμου Ρόδου κ. Ιωσήφ Μανιαδάκης, οι προϊσταμένες των Τμημάτων Γεωργικών Επιχειρήσεων Δρ. Αικατερίνη Τσακμακίδου, Κτηνιατρικής & Αλιείας του Δήμου Ρόδου κα Αικατερίνη Βελώνη, οι πρόεδροι των Συλλόγων Φιλοζωικής κα Γεωργία Διμέλη και Κυνηγών Ρόδου κ. Κωσταντίνος Κοκκίνης καθώς και ο Συντονιστής της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής Δωδεκανήσου κ. Σωτήριος Χατζηστρατής και ο ειδικός περισυλλογής αδέσποτων κ. Γεώργιος Κρητικός.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια