Ρόδος: Βρέθηκε απολιθωμένη όρκα 1 - 2 εκατομμυρίων ετών


Απολιθωμένο είδος του θαλάσσιου θηλαστικού Όρκα βρέθηκε πριν λίγο καιρό στη Ρόδο ηλικίας 1 με 2 εκατομμυρίων ετών σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές εκτιμήσεις.

«Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος, μοναδικό, με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, στον κόσμο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» λέει αποκλειστικά στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου ο καθηγητής σε θέματα Παλαιοντολογίας και Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πίζας, στην Ιταλία Giovanni Bianucci που βρίσκεται στη Ρόδο αυτές τις μέρες, αποκλειστικά για να εξετάσει το σπάνιο αυτό εύρημα που συνδέεται με τις γεωλογικές διαμορφώσεις του νησιού στο διάστημα των περίπου 2 εκατομμυρίων ετών.

«Προφανώς έπεσε νεκρό από κάποιο περιστατικό και βρέθηκε σε μεγάλο βάθος με αποτέλεσμα να σκεπαστεί με την άμμο που διαμορφώθηκε, ύστερα από την άνοδο της Ρόδου, σε ίζημα» μας λέει ο Πολυχρόνης Σταματιάδης, που εντόπισε και ανέσυρε την απολιθωμένη Όρκα, ιδιοκτήτης του Ορυκτολογικού και παλαιοντολογικού Μουσείου της Ιαλυσού Ρόδου.

«Φαίνεται, εκτιμά ο καθηγητής κ. Bianucci , ότι το συγκεκριμένο θηλαστικό πως βρέθηκε «επισκέπτης» στη Ρόδο και εγκλωβίστηκε ή να ήταν ενδημικό. Σημασία έχει, προσθέτει, πως θα αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης μελέτης και ενδιαφέροντος, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για το νησί της Ρόδου, την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Το Γεωλογικό και ορυκτολογικό Μουσείο που φιλοξενεί το θηλαστικό αποτελεί το πρώτο στο είδος του στα Δωδεκάνησα. Κατά τον κ. Σταματιάδη,» σ΄αυτό μπορεί να έρχψεται όποιος θέλει, κάτι που γίνεται κυρίως με τα σχολεία της περιοχής, αποκομίζοντας γνώσεις, παρακολουθώντας παράλληλα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και ανάλογα ντοκιμαντέρ. Μάλιστα πολύ σύντομα, ένα ανάλογο επιστημονικό ντοκυμαντέρ θα προβάλει τον ορυκτό και παλαιοντολογικό πλούτο της Ρόδου.

Πηγή: ertnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια