Πρόταση του Μ.Κόνσολα για την αντιμετώπιση μελλοντικών πυρκαγιών στην Ρόδο


Μια νέα και ρηξικέλευθη πρόταση κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας προς την κυβέρνηση, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη Ρόδο.

Ο Μάνος Κόνσολας προτείνει τη δημιουργία Ενιαίας Δομής Δασοπυρόσβεσης που θα έχει την επιχειρησιακή ευθύνη σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο.

Η Ενιαία Δομή, που θα υπάγεται στο Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, θα περιλαμβάνει τις υποδομές και θα συντονίζει το προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία και η αυτοδιοίκηση.

Θα διαθέτει ειδικό σώμα δασοκομάντος, υπαγόμενο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, που θα μπορεί να επιχειρεί άμεσα στη Ρόδο, όπου θα είναι και η έδρα της Ενιαίας Δομής, αλλά και να μεταφερθεί άμεσα σε άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα αλλά και αερομεταφορά ειδικών δυνάμεων δασοπυρόσβεσης.

Στη Ρόδο επίσης, στα πλαίσια της λειτουργίας της Ενιαίας Δομής Δασοπυρόσβεσης, θα σταθμεύουν μόνιμα εναέρια μέσα ( δύο ή τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα) που θα μπορούν σε άμεσο και πραγματικό χρόνο να επιχειρούν είτε στη Ρόδο είτε σε άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας, τα πλεονεκτήματα αυτής της πρότασης είναι:

-Ταχύτητα  και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση πυρκαγιών στα νησιά.

-Συντονισμός όλων των φορέων, επαρκείς εναέριες δυνάμεις που θα κινηθούν άμεσα, ειδικές επίγειες δυνάμεις που θα επιχειρούν με ταχύτητα και δεν θα απαιτείται η ενίσχυση από την Αττική με εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και η συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομάντος εντός της Πυροσβεστικής, αποτέλεσε προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2018.

« Στις νησιωτικές περιοχές, όπως τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά ούτε και τα εναέρια μέσα για να υπάρχει άμεση παρέμβαση σε μια πυρκαγιά που θα ξεσπάσει σε ένα νησί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο παράγοντας χρόνος είναι η πιο κρίσιμη παράμετρος αφού η ταχύτατη αντίδραση και παρέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων συμβάλει στον περιορισμό και στον έλεγχο μιας πυρκαγιάς.

Η πρόταση που κατέθεσα ,αλλάζει το σημερινό μοντέλο δασοπυρόσβεσης στα νησιά, που είναι δεδομένο ότι πρέπει να αναθεωρηθεί».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια