Αποφασίστηκε η ανάπλαση της Πλατείας Χαρίτου


Θα είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στη Ρόδο δημόσιο έργο βάσει Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. 

Ο Διαγωνισμός προκηρύχτηκε το καλοκαίρι του 2016 από τον Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Το αντικείμενο αφορούσε την ανάπλαση της πλατείας Γαβριήλ Χαρίτου στη Ρόδο. Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν η δημιουργία μιας πλήρους πρότασης  για τη νέα διαμόρφωση της πλατείας. H πρόταση όφειλε να συνάδει με τις απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού, περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ανάπλαση της πλατείας, που με τον ιδιαίτερο μνημειακό χαρακτήρα και τις χαρακτηριστικές χουρμαδιές της, θα πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες ως χώρος ιστορικής μνήμης και σύνδεσης παλαιών και νέων μορφών και κτιρίων, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της περιοχής και τη γειτνίαση με το «Νεστορίδειο Μέλαθρον», ξενοδοχεία, ιδιωτικά και δημόσια κτίρια, Casino, αλλά και με το κτίριο του ενυδρείου στο βορά του νησιού.

Η πλατεία ως χώρος πράσινου περιπάτου, αναψυχής και υποδοχής πολιτιστικών και κοινωνικών γεγονότων, σε σύνδεση με το «Νεστορίδειο Μέλαθρον»,  θα πρέπει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το 2021 αποτελεί σταθμό, τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αναφορικά με πρωτοβουλίες Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών στο Νότιο Αιγαίο. Ο Δήμος Ρόδου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, καθίσταται ο πρώτος φορέας που θα εκτελέσει δημόσιο έργο, ως αποτέλεσμα Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να υλοποιήσει το 2ο βραβείο του Διαγωνισμού, των κκ Βασίλειου Βασιλόπουλου και Χαρίλαου Παπαευστρατίου.

Ένας από τους κύριους άξονες της κατεύθυνσης του διαγωνισμού ήταν η πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου να αποκτήσει τον χαρακτήρα μίας «πλατείας πολιτισμού», η οποία θα φιλοξενεί μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις Δωδεκανήσιων -και μη- καλλιτεχνών. Η ευρύτερη ιστορική, κοινωνική, αρχιτεκτονική, και περιβαλλοντική σημασία της πλατείας όπως και η θέση και η λειτουργία της έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και στην ευρύτερη εικόνα και λειτουργία του δημόσιου χώρου της πόλης της Ρόδου. Πρόκειται για τη διαμόρφωση – ανάπλαση ιστορικά φορτισμένου κοινόχρηστου χώρου παραλιακής περιοχής υπερτοπικής σημασίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια