Τι ισχύει τελικά με την προσέλευση ασθενών στα οδοντιατρεία


Μετά την έντονη διαμαρτυρία μελών της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) για τις νέες οδηγίες που αφορούσαν μεταξύ άλλων και την υποχρεωτική διενέργεια rapid test των ασθενών σε θεραπείες με αερόλυμα, μετά και από αναθεώρηση της ΚΥΑ επί του θέματος, γνωστοποιήθηκαν νέες οδηγίες για την προσέλευση των ασθενών αλλά και των συνοδών τους.

Η νέα επικαιροποιημένη ΚΥΑ περιλαμβάνει τα εξής:

– Εμβολιασμένοι ασθενείς: Προσέρχονται κανονικά, χωρίς επιπρόσθετο έλεγχο.

– Συνοδός ασθενούς: Εάν επιβάλλεται η παρουσία του, πρέπει να είναι εμβολιασμένος ή να διαθέτει rapid test 48 ωρών.

– Ανεμβολίαστοι ασθενείς: Προσέρχονται με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος. Δηλαδή, διενεργείται μόνο διαγνωστικός έλεγχος.

– Παιδιά σχολικής ηλικίας: Προσέρχονται με την εξέταση, δηλαδή self-test 48 ωρών, που ήδη έχουν διενεργήσει για τη φυσική τους παρουσία στο σχολικό πρόγραμμα.

«Η πολιτεία ξεκίνησε με πολύ αυστηρό πλαίσιο, αλλά μάζεψε κάποια πράγματα. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία είπε ένα απλό πράγμα: Ότι μετά από 18 μήνες που κρατάμε μόνοι μας ασφαλή τα οδοντιατρεία έρχεται η πολιτεία και νομοθετεί χωρίς να ερωτηθεί κανείς από εμάς. Ένας εμβολιασμένος που θέλει να επισκεφθεί εκτάκτως έναν οδοντίατρο για ένα καθαρισμό, δε χρειάζεται να έχει τεστ. Σε ασθενείς που θα γίνει μια μεγάλη πράξη, θα χρησιμοποιηθούν κοπτικά εργαλεία, πρέπει να έρθουν με rapid test. Ακόμα είναι λίγο ασαφές το για ποιες πράξεις θα χρειάζεται rapid test», σχολίασε σχετικά ο ορθοδοντικός Βασίλης Σταθόπουλος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια