Ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό αφιέρωμα «Ήρωες του ‘21»


Ολοκληρώθηκε χθες το διαδικτυακό αφιέρωμα στην έκθεση «Ήρωες του ‘21», με τα έργα του λαϊκού θρύλου Θεόφιλου (1867-1934). Μια ενότητα πέντε έργων που πρόσφατα ανακηρύχθηκαν κινητά μνημεία, εισάγουν το φιλότεχνο κοινό στο θαυμαστό κόσμο του φουστανελά ζωγράφου.
«Ο Λήσταρχος Χρήστος Νάτσιος Νταβέλης το 1855», η «Αντάμωσις Ερωτοκρίτου και Αρετούσσης», «ο Ήρως Μιλτιάδης Γιαταγάνας», «ο Παύλος Μελάς ζέζας πεσών ενδόξω παρά την Στάττισαν πόλιν της Καστορίας» και «ο Γεώργιος Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Κιουταχή εν ξυφήρεις» συστήνονται ξανά, και η Ιστορία πια δεν διαφοροποιείται από τον μύθο, καθώς οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές γίνονται φορείς του αντίλαλου του ένδοξου ’21, σαν άλλο, αληθινό παραμύθι.

Η παρουσία του Θεόφιλου στην έκθεση είναι μάλιστα διπλή. Εκτός από τη ζωγραφική στους τοίχους, γνωρίζουμε το βιβλίο – έργο τέχνης και χειροποίητη έκδοση του Μαρίνου Βόμβα με τίτλο «Ο ‘ζωγραφιστής’ Θεόφιλος στην Αγία Μαρίνα Λέσβου», σε επιμέλεια της Μαρίας Μόσχου. Το βιβλίο «γράφτηκε» με χώμα της Μήλου σε εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδου και κυκλοφόρησε σε 9 αριθμημένα αντίτυπα από τις Εκδόσεις του Φοίνικα (Αθήνα 2005).

Στη διάρκεια των τελευταίων δύο και πλέον μηνών «γνωρίσαμε» τους εικαστικούς της έκθεσης «Ήρωες του ‘21». Προγραμματίζουμε την επίσκεψή μας στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου και δίνουμε ραντεβού με τις ιστορικές μορφές εκεί, όπως τις απέδωσαν οι Μαρία Γιαννακάκη, Μάρκος Καμπάνης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπανικολάου, Μανώλης Χάρος, Ανδρονίκη Χειλά, και φυσικά ο Θεόφιλος.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Μυλωνάς

Μέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης

Τρίτη-Σάββατο 09:00-15:00

Φωτ. Θεόφιλος, «ο Γεώργιος Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Κιουταχή εν ξυφήρεις», λεπτομέρεια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια