Μεταβιβάσεις ακινήτων σε 3 λεπτά: Πότε έρχεται η νέα πλατφόρμα

 


Η διαδικασία που απαιτείται για την μεταβίβαση ενός ακινήτου πρόκειται άμεσα να συρρικνωθεί από τους 6 μήνες σε λίγα μόλις λεπτά

Τον Νοέμβριο έρχονται οι e-Μεταβιβάσεις, η νέα πλατφόρμα με την οποία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φιλοδοξεί να περιορίσει την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται σήμερα για τους πολίτες η μεταβίβαση ενός ακινήτου.

Η μεταβίβαση θα μπορεί να γίνεται σε μόλις 3 λεπτά - εφόσουν έχουν συγκεντρωθεί ηλεκτρονικα΄ όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά - ενώ μοναδικό σημείο επαφής θα είναι ο συμβολαιογράφος.

Σημειώνεται πως το e-Μεταβιβάσεις θα υποστηρίζει παράλληλα δύο ρόλους, τόσο του συμβολαιογράφου όσο και του πολιτη, είτε προκειται για πωλητή ή για αγοραστή. Όταν οι πολίτες θα συμφωνούν μεταξύ τους τους επιμέρους όρους της μεταβίβασης, θα απευθύνονται πλέον στον συμβολαιογράφο ηλεκτρονικά, χωρίς να σηκώνονται καν απ΄΄ο τον καναπέ τους.

Πώς τα 11 βήματα γίνονται... ένα

Η πλατφόρμα της οποίας η πιλοτική λειτουργία θα ξεκινήσει τον Νοέβριο πρόκειται να επιταχύνει εξαιρετικά τα συνολικά 11 βήματα που είναι σήμερα απαραίτητα.

Είναι χαρακτηριστικό πως εφόσον υπάρχει Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ένα τακτοποιημένο ακίνητο και ο πωλητής είναι ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά, τότε η μεταβίβαση θα γίνεται σε μόλις ένα βήμα!

Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας θα ξεκινήσει σε δύο φάσεις:

Στην πρώτη - μέσα στον Νοέμβριο - μια μικρή ομάδα συμβολαιογράφων, που ήδη εκπαιδεύονται, θα δοκιμάσει την πλατφόρμα, προκειμένουν να διορθωθούν τα όποια προβλήματα και αστοχίες.

Στη δεύτερη φάση - μέχρι το τέλος του έτους - η πλατφόρμα θα μπει σε πιλοτική παραγωγική λειτουργία με το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια