Γρ.Τάσιος: «Τουρισμός δεν είναι μόνον οι καλοκαιρινές διακοπές»


Καθώς η σεζόν του 2021 οδεύει προς το τέλος της για το σύνολο της χώρας, έχει αξία μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης. Έτσι, ο Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων προχώρησε σε μία αποτίμηση.

Για τους ξενοδόχους, είναι πέντε τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν:

Οταν υπάρχει «ομαδικό πνεύμα» κερδίζουμε. Το να πιάσουμε μέσα στις αντιξοότητες του 2021 το 50%-60% του 2019 απαιτούσε συνεργασία και συνένωση δυνάμεων. Η υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, η αξιόπιστη εικόνα της χώρας, η αυστηρή εφαρμογή των πρωτοκόλλων σε όλα τα ξενοδοχεία, η τόλμη και το ρίσκο του Ελληνα ξενοδόχου να επενδύσει στη δουλειά του παρά τις αβεβαιότητες, η στρατηγική συνεργασία με εταίρους της παγκόσμιας αγοράς και η τουριστική διπλωματία συνέβαλαν από κοινού στο θετικό αποτέλεσμα.

Ενας Αύγουστος δεν φέρνει την ανάκαμψη. Οι μεγάλες απώλειες του κλάδου στο σύνολο της διετίας 2020-21 δεν καλύπτονται από τη δυναμική ενός και δύο μηνών. Ειδικά, μάλιστα, όταν οι πληρότητες και η διάρκεια της σεζόν δεν είναι ταυτόσημες για όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Τουρισμός δεν είναι μόνον οι καλοκαιρινές διακοπές. Η δυναμική της επανεκκίνησης δεν είναι οριζόντια σε όλες τις θεματικές κατηγορίες. Τα «city breaks», τα συνέδρια, οι εκθέσεις, τα εταιρικά ταξίδια εξακολουθούν να είναι πολύ πίσω σε σχέση με τα ταξίδια διακοπών κι αυτό δημιουργεί ζήτημα επιβίωσης για τα συνεχόμενης λειτουργίας ξενοδοχεία στις πόλεις. Επίσης, ο ορεινός τουρισμός έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα, αφού από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα έχασε όλες τις περιόδους υψηλής ζήτησης κι έχει μπροστά του έναν δύσκολο χειμώνα.

Η στήριξη του κλάδου είναι επένδυση στην ανάκαμψη της οικονομίας. Από την πρώτη στιγμή της μεγάλης περιπέτειας της πανδημίας τονίσαμε πως θα πρέπει να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα να μείνει όσο το δυνατόν αλώβητη η ξενοδοχειακή υποδομή της χώρας, ώστε να μπορέσει να ανταποδώσει και να προσφέρει στην οικονομία και στην κοινωνία, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Αυτό φάνηκε ήδη στη σεζόν του 2021 και στα πρώτα χαμόγελα αισιοδοξίας που επέστρεψαν. Γι’ αυτό και έχει κρίσιμη σημασία προτεραιότητας η στοχευμένη πλέον στήριξη του κλάδου, εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη.

Να θεραπεύσουμε τη «γάγγραινα» των συναρμοδιοτήτων. Για να πάμε μπροστά, πρέπει να τελειώνουμε με το παρελθόν. Ενα από τα σοβαρότερα κληρονομημένα προβλήματα είναι οι συναρμοδιότητες μεταξύ υπουργών και υπουργείων για τα θέματα του τουρισμού. Μια πραγματική «γάγγραινα» που κοστίζει σε χρόνο και χρήμα. Από το χωροταξικό και τις αδειοδοτήσεις μέχρι τη συνεχιζόμενη ασυδοσία στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ευελπιστούμε πως ο νέος υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ως γιατρός θα καταφέρει βρει την αποτελεσματική θεραπεία. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια