Επιστροφή στην κανονικότητα με... εξαιρέσεις: Προνόμια για εμβολιασμένους, απαγόρευση κυκλοφορίας για ανεμβολίαστους


 Έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε το καθολικό - αν και μίνι - lockdown της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα σχέδιο ενίσχυσης των προνομίων των εμβολιασμένων, διατηρώντας τους περιορισμούς για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης, το νέο πλαίσιο περιορισμών και προνομίων για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, δίνοντας το σήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα... μόνο για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Ο Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει νέες, μεγαλύτερες ελευθερίες και προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, ακόμα και στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές της χώρας, καθώς διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον η κατάργηση των περιορισμών για όσους έχουν εμβολιαστεί, χωρίς αστερίσκους.

Σημειώνεται πως «στο τραπέζι» βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες η δυνατότητα να υπάρχουν όρθιοι στα Covid-free καταστήματα διασκέδασης (που λειτουργούν αμιγώς για εμβολιασμένους), αλλά και να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην πληρότητά τους. Την ίδια ώρα, στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και το «τέλος στα rapid test» για τους εμβολιασμένους, που μέχρι σήμερα απαιτούνται για διάφορες δραστηριότητες.

Τι θα ισχύσει στις «κόκκινες» περιοχές

Φερόμενος στόχος του υπουργείου είναι , παράλληλα, οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην εμπίπτουν στα μέτρα που λαμβάνονται στις χαρακτηρισμένες «κόκκινες» περιοχές.

Ακόμα και στις περιοχές που μπαίνουν αυτόματα σε μίνι lockdown και απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας, δηλαδή, τα μέτρα θα πάψουν να ισχύουν για τους εμβολιασμένους, ενώ οι επιχειρήσεις εστίασης δεν θα χρειάζεται να κλείνουν καθώς θα μπορούν να υποδέχονται τους – «ελεύθερους να κινηθούν» – εμβολιασμένους πολίτες

Στο πλαίσιο αυτό, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορήσουν μεταξύ 1:00 με 6:00 το πρωί, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και μουσική στην εστίαση, κάτι που απαγορεύεται έως τώρα.

Παραμένει η μάσκα στο λιανεμπόριο

Αξίζει να σημειωθεί πως στους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου εντάσσεται και η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων σε μορφή... κανονικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται άρση των περιορισμών ως προς την αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα και ως προς τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών, ενώ οι εμβολιασμένοι δεν θα υποβάλλονται σε rapid test σε καμία δραστηριότητα.

Η χρήση της μάσκας, ωστόσο, αναμένεται να παραμένει υποχρεωτική. 

Βέβαιη θεωρείται, τέλος, η παραμονή των περιορισμών σε μεικτούς χώρους, καθώς τα όποια περιοριστικά μέτρα θα ενέχουν προστατευτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως έχει αναφέρει σχετικά ο υπουργός Υγείας.


Πηγή:dikaiologitika

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια