Δ.Ματθαίος: “Σε χρόνια νόσο εξελίσσεται ο καρκίνος”


«Σιγά-σιγά ο καρκίνος θα εξελιχθεί σε μια χρόνια νόσο όπως ο σακχαρώδης διαβήτης».

Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο επιστημονικός υπεύθυνος του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Ρόδου, Δημήτριος Ματθαίος, με αφορμή το διήμερο διαδικτυακό διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε, με τη συμμετοχή καταξιωμένων γιατρών από χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις και οι καινοτομίες στον τομέα της Ογκολογίας.

Το ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου μετά από 4 χρόνια λειτουργίας έχει καταφέρει να καλύπτει πλήρως τους ογκολογικούς ασθενείς ολόκληρης της Δωδεκανήσου, εφαρμόζοντας εξατομικευμένες θεραπείες, ανάλογα με το «προφίλ» του κάθε ασθενούς. Πέρσι πραγματοποίησε περισσότερες από 3.200 χημειοθεραπείες ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 3.500. Μάλιστα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται πλέον προκαλούν λιγότερες παρενέργειες στον ασθενή και μεγαλώνουν το προσδόκιμο ζωής.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή, ο δρ Δημήτριος Ματθαίος απάντησε ότι αναλογικά με τον πληθυσμό, η περιοχή ακολουθεί τα ποσοστά της υπόλοιπής Ελλάδας.

«Θα μπορούσαμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα αν είχε συσταθεί το Εθνικό Μητρώο Καταγραφής Νεοπλασιών, που ζητάμε εδώ και χρόνια. Όμως η εμπειρία δείχνει ότι η περιοχή ακολουθεί τους ρυθμούς της χώρας» είπε.

«Το ογκολογικό τμήμα, το 2021 εξυπηρέτησε περισσότερους από 300 ασθενείς. Αυτό δείχνει τις ανάγκες που δυστυχώς υπάρχουν στην περιοχή, αλλά και την καλή δουλειά που γίνεται από το προσωπικό του», σημείωσε από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου, Γρηγόρης Ρουμάνης. Ερωτηθείς σχετικά με τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος απάντησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις κτιριακές εγκαταστάσεις που θα απαιτηθούν.

Πηγή: ertnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια