Μητσοτάκης: 900 ευρώ στους υγειονομικούς μέσα στον Δεκέμβριο – 250 ευρώ στους συνταξιούχους και σε 173.000 πολίτες με αναπηρία

 


Μέτρα στήριξης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο και σε πολίτες με αναπηρία, αλλά και επίδομα 900 ευρώ στους υγειονομικούς, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Θα απαντήσω σε όσα εύλογα απασχολούν τους πολίτες. Όταν μιλάμε για ακρίβεια πρέπει να είμαστε ακριβείς», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή.

Η πορεία της εθνικής οικονομίας και η καθημερινότητα των νοικοκυριών δεν προσφέρεται για ανέξοδες εντυπώσεις ούτε για φτηνούς λαϊκισμούς, τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο και τόνισε ότι η αυξημένη ζήτηση αύξησε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Γι’ αυτούς τους λόγους ακρίβυνε και η ενέργεια και στην χώρα μας, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι υπάρχει συζήτηση ανάμεσα στους ειδικούς για το φαινόμενο αυτό και τόνισε ότι συμφωνούν οι περισσότεροι ότι θα είναι πρόσκαιρο.

Η ΕΚΤ, είπε ο πρωθυπουργός είναι διστακτική να αυξήσει τα επιτόκια γιατί αυτό θα οδηγούσε σε ανάσχεση της αναπτυξιακής δυναμικής που παρατηρείται στην Ευρώπη και τασσόμαστε κι εμείς με αυτή την άποψη, πρόσθεσε.

Θύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζούμε κάτι τέτοιο. Είχε συμβεί και το 2011 και υπήρχαν δυσοίωνες προβλέψεις αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι το φαινόμενο είναι παροδικό.

Εκτίμησε ότι θα υποχωρήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Για την χώρα μας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα πουλάει και τηλεοπτικά αλλά η εικόνα στην αγορά είναι άλλη.

«Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι η Ελλάδα τον μήνα Οκτώβριο έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 4,1% και την Ελλάδα στο 2,8%», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε ότι η χώρα μας πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τα τρόφιμα η αύξηση σε μηνιαία βάση είναι 0,1% και σε άλλες χώρες είναι πάνω από την μονάδα.

«Δεν μας τα λένε καλά οι νεόκοποι φίλοι σας σοσιαλιστές ώς προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Γιατί αυξήθηκε το ρεύμα

Είναι αποτέλεσμα μιας στρέβλωσης στην αγορά του φυσικού αερίου και έχει γεωπολιτικές αιτίες και είναι ένα φαινόμενο που επηρέασε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε, ότι η παραμικρή αύξηση των τιμών δυσκολεύει την ζωή των πολιτών και εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας. «Θέλω να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία και όχι με ψέμματα και εντυπώσεις της στιγμής», είπε.

Τόνισε ακόμα ότι πιστεύει ότι η χώρα μας απαντά αποτελεσματικά και αυτή η άμυνα στο κύμα των ανατιμήσεων, δεν έτυχε, αλλά πέτυχε. Και πως με την εκδήλωση των πρώτων τάσεων αυξήσεων η κυβέρνηση προχώρησε στην λήψη μέτρων. Επίσης, σημείωσε ότι το εισόδημα των νοικοκυριών είχε θωρακιστεί επί δυο χρόνια. «Πρώτη η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος την οποία αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε γιατί οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν μεγαλύτερες από αυτές που περιμέναμε».

Το συνολικό ποσό για την στήριξη αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης και αν το δει κανείς αναλογικά ποσοστιαία είναι η μεγαλύτερη από αυτές που έχουν δοθεί στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι το επίδομα θέρμανσης φέτος θα είναι διπλάσιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ΔΕΗ και τόνισε ότι η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια και είναι ισχυρή γιατί μας την παραδώσατε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και έκανε αύξηση κεφαλαίου. Μια ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και να συμπαρασύρει τους ανταγωνιστές της σε μια αντίστοιχη πολιτική. «Δεν είναι μόνο το ύψος του λογαριασμού αλλά και οι διευκολύνσεις που μπορούν να γίνουν», είπε ακόμα.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε το πρόγραμμα ως συνεκτικό και τολμηρό που αφορά όλους. Πρόσθεσε ότι με παράλληλες παρεμβάσεις λειτουργούν ανακουφιστικά στην άνοδο των τιμών γιατί αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη των νέων τονίζοντας με έμφαση την αύξηση του κατώτατου μισθού σε δυο δόσεις μέσα στο 2022.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η χώρα και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει σειρά προτάσεων στην ΕΕ για την αγορά φυσικού αερίου αλλά και την αποθήκευσή του έτσι ώστε να απορροφούνται οι διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.

Αναφέρθηκε και σε ακόμα μια αλήθεια την οποία όπως είπε θεωρεί ως την πιο σημαντική. Την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 7,4% σε δυο χρόνια. Τόνισε ακόμα ότι τον Δεκέμβριο θα δοθεί διπλάσιο ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σήμερα οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος, μικρότερο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος γονικής παροχής έχει ουσιαστικά καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα, σημείωσε απαριθμώντας τα μέτρα.

«Ευτυχώς για τους Έλληνες και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιστροφή της φοροεπέλασης που εσείς εφαρμόσατε επί 4 χρόνια», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην πανδημία σε σχέση με την οικονομία, και τόνισε ότι «με πάνω από 40 δισ ευρώ η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ κρατώντας όρθια την παραγωγή και την οικονομία. Κέρδισε τις προκλήσεις χωρίς να χάσει τον προσανατολισμό της και γι’ αυτό σήμερα σύμφωνα με την Κομισιόν εμφανίζει την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Αναφέρθηκε και στην ανεργία λέγοντας ότι η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια στην ανάσχεση της ανεργίας. Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι η ανεργία θα εκτινασσόταν. «Μιλήστε λίγο στα παιδιά του brain drain που έφυγαν στα δικά σας χρόνια και γιατί επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα τους», τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ακόμα ότι με τις επιτυχίες της κυβέρνησης στην οικονομία υπάρχει η άνεση να αμυνόμαστε και η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων δίνουν πραγματική προοπτική στην χώρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια