Προτάσεις του Μ.Κόνσολα για τον πρωτογενή τομέα και την αλιεία στο Νότιο Αιγαίο


Τις δικές του προτάσεις κατέθεσε για την αξιοποίηση των πόρων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην ειδική ημερίδα διαβούλευσης που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως είναι γνωστό, οι πόροι που εξασφάλισε η χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ για την  περίοδο 2021-2027 ανέρχονται σε 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ και θα εκταμιευθούν από το 2023 έως το 2027.

Όπως επισήμανε ο κ. Κόνσολας, οι πόροι της νέας ΚΑΠ αποτελούν μια ευκαιρία για να διαφοροποιήσουμε το αναπτυξιακό πρότυπο των νησιών μας, να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα.

Μεταξύ άλλων, κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

– Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αντικατάσταση και τον  εκσυγχρονισμό των αλιευτικών σκαφών.

– Προγράμματα ενίσχυσης των συνεταιριστικών σχημάτων και των ομάδων παραγωγών.

– Δημιουργία νέων υποδομών με νέα αρδευτικά δίκτυα και  λιμνοδεξαμενές για να μειωθεί το κόστος της παραγωγής.

– Αξιοποίηση των πόρων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου.

– Προγράμματα και δράσεις χρηματοδότησης για καλλιέργειες και την προώθηση προϊόντων με ισχυρή τοπική ταυτότητα.

– Ψηφιακό μετασχηματισμό των αγροτικών επιχειρήσεων, για την ανάπτυξη υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου.

– Διασύνδεση του πρωτογενούς με τον τουρισμό, με κίνητρα για τη δημιουργία κοινών επιχειρηματικών σχημάτων και συνεργασιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και σε αγροτικές επιχειρήσεις και σχήματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια