Αρχές Δεκεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη με Πούτιν


Οριστικοποιήθηκε ύστερα από διαβουλεύσεις της ελληνικής και της ρωσικής πλευράς η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και με τα έως τώρα δεδομένα, για το τετ α τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 8η Δεκεμβρίου. 

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σειρά άλλων ζητημάτων, καθώς η Ρωσία εμπλέκεται σε πολλά θέματα, όπως της Λιβύης και της Τουρκίας, που αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή πως η συνάντηση γίνεται σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο η ενεργειακή κρίση είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα προμηθεύεται μεγάλο όγκο του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία. 

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη χώρα μας στις 25 Μαρτίου κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στη Μόσχα. Προφανώς και η επίσκεψη έχει στόχο την εξισορρόπηση των σχέσεων που στο παρελθόν είχαν κλονιστεί έντονα, με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη σχεδιαζόταν εδώ και αρκετό καιρό και τα διπλωματικά γραφεία συζητούν πλέον τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες. Η σχετική συζήτηση είχε αρχίσει ήδη από το 2020, όταν και είχε απευθυνθεί πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη να μεταβεί στη Μόσχα για να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις στη ρωσική πρωτεύουσα. Ωστόσο η μετάβαση του Ελληνα πρωθυπουργού τότε ματαιώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Τον περασμένο Αύγουστο –στη «σκιά» των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα– σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Ρώσο πρωθυπουργό, ο κ. Μισούστιν επανέλαβε την πρόσκληση για την επίσκεψη, η οποία τελικώς και οριστικοποιήθηκε.

Πηγή: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια