Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τραπέζι η μετάθεση αποπληρωμής

 


Η κυβέρνηση εξετάζει τη μεταθέση του χρόνου αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών για να βοηθήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αναζητά τρόπους για να στηρίξει την αγορά με μέτρα που έχπουν μικρό κόστος στον πρυπολογισμό και ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και η μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών που στην ουσία δεν επιφέρει καμία ζημία στο ελληνικό δημόσιο.

Για τις επιχειρήσεις λοιπόν που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξετάζεται η πρώτη δόση να καταβληθεί είτε στα τέλη Μαρτίου ή τα τέλη Ιουνίου.

Τι ισχύει σήμερα

Έφτασε όμως η ώρα του λογαριασμού και θα πρέπει από την αρχή του χρόνου να ξεκινήσει η επιστροφή των χρημάτων αυτών, μία επιστροφή που θα γίνει μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις, ενώ στην περίπτωση που το ποσό εξοφληθεί στο σύνολό του, έως και το τέλος του έτους, τότε θα δοθεί μία επιπλέον έκπτωση της τάξεως του 15%.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει τα εκκαθαριστικά τα οποία και θα αναρτηθούν μόλις εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν τις λεπτομέρειες για το «κούρεμα» έως 75% των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Οι φορολογούμενοι θα δουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στην ψηφιακή πύλη myAADE το συνολικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν και το ποσό που θα πληρώσουν.

Το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος θα εμφανιστεί ως οφειλή όπως ακριβώς αποτυπώνεται και ο φόρος εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα όσοι ενισχύθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή:

Θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ για την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Για να εντοπίσουν το ποσό που οφείλουν στο κράτος θα πρέπει να εισέλθουν στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE (www.aade.gr) και από την επιλογή «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές» και με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis θα δουν το ποσό που έχει βεβαιωθεί στο ΑΦΜ τους.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν δύο επιλογές:

α) Εφάπαξ εξόφληση του ποσού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 με επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 10.000 ευρώ εάν πληρώσει όλο το ποσό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβάλει 8.500 ευρώ.

β) Εξόφληση του ποσού σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω από τη μονάδα. Στο myAADE θα εμφανίζεται η ανάλυση των δόσεων, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα και την ημερομηνία καταβολής.

Όσοι επιλέξουν τη ρύθμιση των 60 δόσεων θα πρέπει να εξοφλήσουν την πρώτη δόση της επιστρεπτέας έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

«Κούρεμα» έως 75%

Τα κρατικά δάνεια που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσω του προγράμματος των επιστρεπτέων προκαταβολών θα είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών έχει μειωθεί ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Ειδικότερα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:

Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

Το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Το 50% για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:

Το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Το 33,3% για τις λοιπές επιχειρήσεις.


Πηγή:dikaiologitika

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια