Επίσημη παραδοχή για νέα σοβαρή παρενέργεια στο εμβόλιο της Johnson & Johnson

 


To εμβόλιο της Johnson & Johnson ενάντια στον κορονοϊό είναι πιθανό να συνδέεται με σπάνια κρούσματα φλεγμονής στη σπονδυλική στήλη, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο ΕΜΑ διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αιτιακή σχέση, αν και η συγκεκριμένη πάθηση είχε οδηγήσει στην προσωρινή διακοπή των αρχικών κλινικών δοκιμών τόσο για το εμβόλιο της J&J όσο και για το εμβόλιο της AstraZeneca - το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα.

Η σοβαρή νευρολογική πάθηση ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης, που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και μούδιασμα των άκρων, ακράτεια και επεισόδια υπέρτασης.

Η σοβαρή πάθηση σχετίζεται, παράλληλα, με φλεγμονή οργάνων όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, ο εγκέφαλος, το δέρμα, τα μάτια ή το πεπτικό σύστημα.

Η ανακοίνωση για πιθανή σχέση της πάθησης με το εμβόλιο της J&J περιλαμβάνεται στην τελευταία ενημέρωση του ΕΜΑ για την ασφάλεια όλων των εμβολίων Covid-19.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για πιθανή σχέση ανάμεσα στα εμβόλια mRNA και τα σπάνια κρούσματα πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου.

Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ερευνά αναφορές για ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου της Moderna με σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής, μια άλλη πάθηση που προκαλεί διαρροή υγρών από τα τριχοειδή αγγεία.


Πηγή:dikaiologitika

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια