Κορονοϊός: Pfizer, BioNTech και Moderna βγάζουν 1000 δολάρια το δευτερόλεπτο από τα εμβόλια

 


Τα εμβόλια κορονοϊού εκτοξεύουν τα κέρδη των Pfizer, BioNTech και Moderna - 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα κερδίζουν οι τρεις φαρμακευτικές από τα σκευάσματα για τον ιό

Έως και 65.000 δολάρια το λεπτό είναι τα συνολικά κέρδη που καταγράφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer, η BioNTech και Moderna χάρη στα εμβόλιά τους κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με έκθεση του People’s Vaccine Alliance, η οποία προωθεί την πιο ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες συγκέντρωσαν τα χρήματα αυτά πουλώντας τη μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων τους στις πλούσιες χώρες, εις βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, όπου το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 παραμένει μικρό, καταγγέλλει η οργάνωση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, που βασίζονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι εταιρείες, η Pfizer, η BioNTech και η Moderna θα έχουν φέτος κέρδη προ φόρων 34 δισεκατομμυρία δολάρια, δηλαδή περισσότερα από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, 65.000 δολάρια το λεπτό ή 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

AstraZeneca και Johnson & Johnson πωλούν σε τιμές κόστους

Αντίθετα σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ η AstraZeneca και η Johnson & Johnson πουλούν τα εμβόλιά τους σε τιμή κόστους. Ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει την δεύτερη να βλέπει τη τιμή της μετοχής να έχει εκτοξευτεί. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Johnson & Johnson κυμαίνεται σήμερα πάνω από τα 163 δολάρια έναντι 140 δολαρίων πριν από περίπου ένα χρόνο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των 177,8 δολαρίων τον περασμένο Αύγουστο.

H εταιρεία ανακοίνωσε, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων το τρίτο τρίμηνο στις αρχές Νοεμβρίου, ότι είχε έσοδα 502 εκατ. δολαρίων από τις πωλήσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, ενώ για το σύνολο του 2021 αναμένει έσοδα 2,5 δις. δολαρίων από την πηγή αυτή. Τα συνολικά της έσοδα στο τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 23,3 δις. δολάρια και τα κέρδη ανά μετοχή στα 2,60 δολάρια. Για το σύνολο του έτους αναμένει έσοδα 94,1 έως 94,6 δις. δολάρια.

Αντιδράσεις για τις τιμές και τη μη πρόσβαση φτωχών χωρών στα εμβόλια

«Είναι ανήθικο μερικές εταιρείες να κερδίζουν κάθε ώρα εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που μόνο το 2% των ανθρώπων που ζουν σε χώρες με μικρό εισόδημα έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19», κατήγγειλε η Μάαζα Σεγιούμ του γραφείου για την Αφρική της People’s Vaccine Alliance και της African Alliance.

Η οργάνωση επικρίνει εξάλλου τις τρεις αυτές φαρμακευτικές εταιρείες ότι, παρά τα 8 δισεκ. δολάρια δημόσιας χρηματοδότησης που έχουν λάβει, έχουν απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να μεταφέρουν την τεχνολογία παρασκευής των εμβολίων σε χώρες με μικρό εισόδημα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, να μειώσει τις τιμές και να σώσει εκατομμύρια ζωές».

Η People’s Vaccine Alliance, η οποία διαθέτει 80 μέλη ανάμεσά τους η Oxfam και η υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS), καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να άρουν αμέσως τις πατέντες των εμβολίων κατά της covid-19.


Πηγή:imerisia

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια