Τράπεζες: Οι υπάλληλοι θα ελέγχουν rapid test και πιστοποιητικά - Ερχονται αντιδράσεις

 


Δεν θα αναθέσουν σε εταιρείες σεκιούριτι τον έλεγχο στις εισόδους των καταστημάτων - Αναμένονται αντιδράσεις από τα σωματεία

Οι υπάλληλοι των τραπεζών θα επιφορτιστούν με τον έλεγχο των απαραίτητων πιστοποιητικών (πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή αρνητικό rapid ή PCR test για τους ανεμβολίαστους) που θα ανοίγουν τις πόρτες των τραπεζών στο συναλλασσόμενο κοινό και δεν θα αναθέσουν σε εταιρείες σεκιούριτι την εφαρμογή του μέτρου. Αυτό αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των τραπεζών.

Πηγές με γνώση των συζητήσεων που έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τόνιζαν ότι τα καταστήματα των τραπεζών έμειναν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και όπως οι συναλλασσόμενοι πειθάρχησαν στο μέτρο χρήσης της μάσκας εντός των καταστημάτων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, έτσι θα πειθαρχήσουν και τώρα.

Παίρνουν μέτρα οι τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ληφθούν μέτρα ώστε να μη βρεθούν οι τράπεζες αντιμέτωπες με πρόστιμα λόγω μη τήρησης των μέτρων από πελάτες. «Αν υπάρξουν τέτοια περιστατικά, έχουμε αποφασίσει να τα καταγράφουμε στο βιβλίο συμβάντων του καταστήματος», αναφέρει στέλεχος τράπεζας.

Σήμερα, μετά και την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο, αναμένεται να σταλούν αναλυτικές οδηγίες στα καταστήματα των τραπεζών, που ήδη από χθες είχαν αυξημένη προσέλευση συναλλασσομένων, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, τελευταία μέρα… ελεύθερης, άνευ πιστοποιητικών εισόδου.

Πώς θα αντιδράσουν τα σωματεία

Η απόφαση των τραπεζών να μην αναθέσουν την ευθύνη των ελέγχων πιστοποιητικών σε εταιρείες security αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των συνδικαλιστικών σωματείων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΤΟΕ σε επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας (3/11) ανέφερε ότι δεν είναι ούτε εφικτό ούτε στοιχειωδώς ασφαλές να επιφορτιστούν οι εργαζόμενοι του δικτύου καταστημάτων με το καθήκον του ελέγχου πιστοποιητικών εμβολιασμού. Γι' αυτό ζητούσε να διασφαλιστεί ότι το έργο αυτό θα ανατεθεί σε πρόσθετο και κατάλληλα εκπαιδευμένο δυναμικό ασφαλείας που θα είναι ειδικά και αποκλειστικά επιφορτισμένο με τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή διενέργειας των απαιτούμενων test της πελατείας.

Χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) με ανάλογη επιστολή προς τους τρεις υπουργούς ζητά να παρέμβουν στη διοίκηση της τράπεζας, προκειμένου να υποχρεωθεί και μεριμνήσει για την παροχή υπηρεσιών ελέγχου και φύλαξης στα τραπεζικά καταστήματα, που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας το συγκεκριμένο έργο ελέγχου των πιστοποιητικών Covid-19: «Εναλλακτικά, να προχωρήσετε σε αναστολή εφαρμογής της σχετικής πρόβλεψης ελέγχου των πιστοποιητικών, μέχρι την εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου. Άλλως καθιστούμε τόσο εσάς όσο και τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς υπευθύνους για κάθε έκνομη ενέργεια που ενδεχομένως εκδηλωθεί σε βάρος εργαζομένων, κατά την εφαρμογή του μέτρου ελέγχου πιστοποιητικών Covid-19 από τραπεζοϋπαλλήλους, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των συναδέλφων μας».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα θερμοκέφαλος πελάτης απείλησε με στιλέτο υπάλληλο καταστήματος της Πειραιώς ώστε να παρακάμψει την ουρά...


Πηγή:imerisia

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια