Επικεφαλής BioNTech: «Ακόμα και οι τριπλά εμβολιασμένοι είναι πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό»


 «Το εμβόλιο δεν θα είναι αρκετό για να σταματήσει από μόνο του την πανδημία», λέει ο Ουγκούρ Σαχίν.

Η εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο θέτει πολλά ερωτήματα στους επιστήμονες. Η μετάδοσή του και η λοιμωγόνος δράση του μένει ωστόσο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Αλλά το πιο ακανθώδες ερώτημα αφορά την ικανότητά του να… ξεφεύγει από τα εμβόλια κατά του Covid-19.

Σε συνέντευξη του στη γαλλική Le Monde, ο Ουγκούρ Σαχίν, Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, της γερμανικής εταιρείας πίσω από το εμβόλιο mRNA που παρήχθη με την Pfizer, αναγνωρίζει ότι το εμβόλιο δεν θα είναι αρκετό για να σταματήσει από μόνο του την πανδημία (σ.σ. οι δικοί μας να ακούν άραγε; ) και προειδοποιεί:

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμη και τα τριπλοεμβιλιασμένα άτομα είναι επιρρεπή στη μετάδοση της νόσου και θα πρέπει να κάνουν τεστ, ειδικά σε περιβάλλον ευάλωτων ατόμων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός στα μέτρα προστασίας, ειδικά φέτος τον χειμώνα».

Σχολίασε ακόμα πως «πραγματικά δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική μας παρέχουν καθησυχαστικές πληροφορίες … Τα προκαταρκτικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν περίπου 70% αποτελεσματικότητα μετά την τρίτη δόση και περίπου 20% έως 40% μετά τη δεύτερη δόση».

Ο Τουρκογερμανός είπε ακόμα: «Θα υπάρξει απώλεια αποτελεσματικότητας έναντι της Όμικρον με την πάροδο του χρόνου, είναι πολύ πιθανό, αλλά πρέπει ακόμα να μετρηθεί πόσο γρήγορα … Είναι προφανές ότι απέχουμε πολύ από την αποτελεσματικότητα του 95% που είχαμε πετύχει έναντι του αρχικού ιού. Ωστόσο, μετά την τρίτη δόση το εμβόλιο μας φαίνεται να παρέχει 70% ή 75% προστασία έναντι οποιουδήποτε τύπου ασθένειας, κάτι που εξακολουθεί να είναι ένα καλό αποτέλεσμα για ένα εμβόλιο γενικά».


Πηγή:newsbreak

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια