Μ. Γκάγκα: Γιατί πρέπει να γίνει η τρίτη δόση στο τετράμηνο - Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά

 


Η πίεση είναι μεγάλη συνεχώς δύο χρόνια και έχουν κουραστεί όλοι πάρα πολύ και αισθάνονται ότι αυτό το κύμα δεν τελειώνει. Θα βγούμε από αυτόν τον “εφιάλτη” αν προσέχουμε ο ένας τον άλλον, αν τηρούμε τα μέτρα, αν φοράμε τις μάσκες, αν έχουμε εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείσα με αφορμή τις βολές της αντιπολίτευσης για την κατάσταση με τις κλίνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και για το αν υπήρξε επαρκής προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας τα δύο αυτά χρόνια, η ίδια μεταξύ άλλων επισήμανε: «Και από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Οι μονάδες από 570 κλίνες ΜΕΘ έχουν γίνει τώρα 1.300. Φέτος έγιναν λόγου χάρη στο νοσοκομείο “Σωτηρία” 50 νέες μονάδες από τη δωρεά της Βουλής και άλλα 5 με τη δωρεά ιδιώτη, άρα οι κλίνες αυξήθηκαν. Δεν μένει διασωληνωμένος άρρωστος στο θάλαμο, παρά ελάχιστες φορές και για λίγες ώρες».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι κατευθείαν μέσα στις ΜΕΘ με το που διασωληνώνονται, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που περιμένουν περισσότερο» υπογράμμισε η κυρία Γκάγκα και πρόσθεσε πως «έχουμε ήδη πολύ μεγάλη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα με απλές κλίνες και ΜΕΘ, ενώ και στην Αθήνα επίσης ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το ίδιο, όπως είχαμε και πέρυσι. Μέχρι στιγμής υπάρχει συνεννόηση και δεν έχει χρειαστεί επίταξη. Αν χρειαστεί και δεν υπάρχουν λύσεις, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει πρόβλημα με την υγεία κανενός». 

Πιο ήπια συμπτώματα η παραλλαγή Όμικρον

Αναφερθείσα στην νέα παραλλαγή του κορονοϊού «Όμικρον» είπε ότι τα συμπτώματά της φαίνεται να είναι ήπια, επικαλούμενη τη χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και συμπλήρωσε:

«Φαίνεται να είναι μεταδοτική, δεν έχουμε ακόμα αρκετά στοιχεία. Για να δούμε και τον εμβολιασμό και το πώς εξελίσσεται η νόσος θέλουμε χρόνο, είναι κάτι καινούργιο. Θα ξέρουμε πολύ περισσότερα την ερχόμενη εβδομάδα και πολύ περισσότερο στις δύο εβδομάδες. Έχουμε δύο πιθανά κρούσματα Όμικρον στην Αθήνα που θα επιβεβαιωθούν ή δεν θα επιβεβαιωθούν».

Η τρίτη δόση του εμβολίου

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση των συστάσεων για τη χορήγηση της αναμνηστικής ή τρίτης δόσης του εμβολίουστους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ενηλίκων και τις ανησυχίες που εγείρονται σχετικά με την ανοσολογική απόκριση μετά την τρίτη δόση, είπε: «Φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη προστασία από το εμβόλιο μετά από τους τέσσερις μήνες, οπότε η δόση μετά από τον τέταρτο μήνα είναι σημαντική.

Τα προβλήματα που βλέπουμε μέχρι τώρα –είναι λίγοι, κάτω από το 20% αυτοί που νοσηλεύονται στις μονάδες– είναι ότι νοσούν αυτοί που έχουν κάνει τα εμβόλιά τους Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι και νοσηλεύονται στις μονάδες, είναι άνθρωποι άνω των 80 ετών, είναι άνθρωποι που έχουν συνυπάρχοντα νοσήματα, κακοήθειες, ανοσοανεπάρκειες. Και η ανοσιογόνος παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Δεν μπαίνει έυκολα ένας προηγουμένως υγιής στη μονάδα».

Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά

Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την αναγνώριση πιστοποιητικών και για τα εννέα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως σημείωσε, η πλατφόρμα για την αναγνώριση πιστοποιητικών από ευρωπαϊκές χώρες από ευρωπαϊκά εμβόλια έχει ήδη ανοίξει συνεπώς «όλα τα εμβόλια θα μπορούν να αναγνωρίζετε και να δίνονται πιστοποιητικά».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια